Uutiset

Ministeriö ja järjestöt: Savuiseen porraskäytävään kuolee

Tampereen tulipalossa kuolleet kolme ihmistä tuupertuivat porraskäytävään ja tukehtuivat palokaasuihin. He olivat jostakin syystä lähteneet ulos asunnoistaan savuiseen rappukäytävään. Vastaavia läheltä tilanteita on sattunut useita eri puolilla Suomea.

Esimerkiksi helmikuussa Kaarinassa Varsinais-Suomessa vietiin kerrostalon tulipalosta parikymmentä ihmistä sairaalahoitoon, kun he olivat hengittäneet savukaasuja. Tuolloin kuolonuhreilta vältyttiin täpärästi.

Tapaukset ovat aiheuttaneet keskustelua myös sisäministeriön pelastusosastolla.

– Miksi porraskäytävään menee väkeä, vaikka siellä on savua? Jostakin syystä palokaasujen vaarallisuutta ei ymmärretä, sanoo ylitarkastaja Vesa-Pekka Tervo.

Myös Suomen palopäällystöliitto on huolissaan savun sekaan sukeltavista kerrostaloasukkaista. Suomen palopäällystöliiton, Suomen pelastusalan keskusjärjestön sekä Kymenlaakson pelastuslaitoksen teettämässä tutkimuksessa 40 prosenttia vastanneista yrittäisi pelastautua porraskäytävän kautta.

Tulipalotilanteessa asukkaiden pitää kuitenkin pysyä omissa asunnoissaan ja odottaa pelastajien tuloa. Jos savua alkaa tulla oven raosta, rakoja voi tilkitä märillä pyyhkeillä. Savukaasut voivat tainnuttaa ihmisen muutamassa sekunnissa tai jopa polttaa keuhkot.

Ministeriössä ei kuitenkaan ole toistaiseksi suunnitteilla erityisiä toimenpiteitä ihmisten toiminnan parantamiseksi tulipalotilanteessa. Joissakin kerrostaloissa on oven sisäpuolella toimintaohjeita tulipalotilanteen varalle. Tällaisen määrääminen pakolliseksi on Tervon mukaan ongelmallista.

– Määrääminen ei ole aina paras tie asioiden kehittämiseen, Tervo sanoo.

Vaarana on Tervon mukaan se, että ihmiset laiminlyövät oman ajattelemisen, jos kaikista asioista annetaan määräyksiä.