Uutiset

Al-Qaidan sirpaleryhmittymä retosteli uudella taktiikallaan

Arabian niemimaan al-Qaidaksi (AQAP) itsensä nimennyt verkosto ylvästeli sunnuntaina taannoisilla pakettipommi-iskuyrityksillä, joiden tekijäksi se on ilmoittautunut. Verkoston mukaan pakettipommit ovat osa Verenvuodoksi nimettyä operaatiota, jonka tarkoituksena ei ole välttämättä aiheuttaa maksimaalisia henkilövahinkoja, vaan iskeä vihollisten talouteen.

– Muutama tuhat dollaria ja muutama kuukausi työtä vastineeksi siitä, että vihollisen keskuuteen levitetään pelkoa ja pidetään se varpaillaan, järjestö kehuskeli islamistisivustoille levittämässään viestissä.

– Tarvitsemme vain pari Nokian kännykkää, jotka maksavat 150 dollaria kappale, kaksi HP:n tulostinta, 300 dollaria kappale. Tähän lisäksi hieman kuljetus-, rahti ja muita kuluja niin, että loppusummaksi tulee vain 4 200 dollaria (runsaat 3 000 euroa).

Järjestön mukaan Yhdysvallat ja muut länsimaat menettävät pommien takia kiristettyjen turvatoimin vuoksi miljardeja.

– Strategiaa voisi verrata tuhanteen pieneen viiltoon. Tarkoituksena on vuodattaa vihollinen kuiviin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uusi taktiikka

Turvallisuusasiantuntijoiden mukaan kyseessä saattaa olla islamistien uusi taktiikka. Hämärien uhkausten ja epäselvien suunnitelmien aika on ohi.

– Koskaan aikaisemmin yksikään al-Qaidan sirpaleryhmä ei ole esitellyt julkisesti filosofiaansa, päämääriään ja motiivejaan ylipäänsä, saatikka sitten vain muutamia viikkoja iskuyrityksen jälkeen, äimisteli amerikkalainen turvallisuusasiantuntija Ben Venzke.

Venzken tiedot vahvisti sunnuntaina Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mike Mullen, joka sanoi pitävänsä AQAP:tä ”erittäin vakavana” uhkana.

Verkosto itse vakuutti toiminnan jatkuvan.

– Tulemme jatkamaan samanlaisia operaatioita. Tässä vaiheessa emme välitä vähääkään siitä, jos ne paljastuvat.

– Tuhotaksemme Amerikan meidän ei tarvitse tehdä suurta iskua.

Viime kuussa kaksi Jemenistä lähetettyä pakettipommia löytyi lentorahdin joukosta Britanniasta ja Dubaista.