Uutiset

Viisumivapauden pelätään lisäävän lapsikaappauksia

Lapsikaappausten uhrien asiaa ajava kansalaisjärjestö pelkää rajat ylittävien kaappausten lisääntyvän tulevaisuudessa. Erityisen huolestuttavana se pitää EU:n ja Venäjän välille suunniteltua viisumivapautta, koska Venäjä ei kuulu Haagin lapsikaappaussopimukseen.

Useimmiten huoltajuusriitoihin liittyviä kaappauksia Suomesta tai Suomeen on nykyään alle viisikymmentä vuodessa. Määrä on yhä pieni verrattuna esimerkiksi Ruotsiin.

– Ruotsissa tapauksia on vuosittain satakunta. Samaan suuntaan ollaan menossa meilläkin, jos lainsäädäntöön ei saada muutoksia, ennustaa Kaapatut lapset ry:n toiminnanjohtaja Tarja Räisänen.

Hän suosittaa Suomeen Kanadan mallia, jossa lapsen poistuminen maasta vaatii molempien vanhempien lupaa. Järjestö haluaisi Schengen-alueen rajoille lisäksi rekisterin, johon olisi listattu kaappausuhan alla olevat lapset.

Räisänen näkee korjattavaa myös sosiaaliviranomaisten ja käräjäoikeuksien linjassa.

– Kokemuksen perusteella on syntynyt käsitys, että rasismisyytteiden pelossa moni asia katsotaan usein maahanmuuttajan eduksi, Räisänen arvioi.

Uusin ilmiö Suomesta ulkomaille suuntautuvissa kaappauksissa ovat kahden maahanmuuttajan perheissä tapahtuneet kaappaukset.

– Useimmissa tapauksissa perheessä on venäjää puhuva nainen, joka on muuttanut Suomeen alun perin suomalaisen miehen perässä, Räisänen kertoo.

Monesti uusi puoliso on valikoitunut Pohjois-Afrikan maista tai arabimaista Suomeen muuttaneesta miehestä, joka on myöhemmin kaapannut pariskunnan lapsen omaan kotimaahansa.

LUE LISÄÄ SUNNUNTAIN TURUN SANOMISTA