Uutiset

Afganistanilaiset joutuvat vastuuseen omasta turvallisuudestaan

Halosen mukaan Isaf-maiden on panostettava entistä voimakkaammin afganistanilaisten kouluttamiseen, jotta vastuunsiirto saadaan onnistumaan.
Halosen mukaan Isaf-maiden on panostettava entistä voimakkaammin afganistanilaisten kouluttamiseen, jotta vastuunsiirto saadaan onnistumaan.

Sotilasliitto Naton maat sinetöivät lauantaina suunnitelman, jonka mukaan vastuu Afganistanin turvallisuudesta siirtyy maan omille joukoille vuonna 2014. Suunnitelman mukaan Nato ryhtyy luovuttamaan vastuuta Afganistanin joukoille asteittain ensi vuodesta lähtien.

Afganistanin presidentti Hamid Karzai, Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen ja YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon allekirjoittivat suunnitelman Naton ja sen liittolaismaiden huippukokouksessa Lissabonissa.

Fogh Rasmussenin mukaan Nato-johtoisen Isaf-operaation joukkoja pysyy Afganistanissa tukitehtävissä vuoden 2014 jälkeenkin. Fogh Rasmussen kertoi Naton ja Afganistanin allekirjoittaneen sopimuksen pitkäaikaisesta kumppanuudesta, joka jatkuu taisteluoperaation päätyttyä.

Nato-joukkojen arvioidaan jäävän Afganistaniin antamaan maan omille joukoille muun muassa ilma- ja tykistötukea.

– Yksinkertaisesti sanottuna: jos Taleban tai jotkut muut aikovat odottaa, kunnes me olemme lähteneet, he voivat unohtaa koko jutun. Pysymme Afganistanissa niin kauan, kunnes tehtävämme on suoritettu loppuun, Fogh Rasmussen sanoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ei käsiä ylös

Suomea kokouksessa edustanut presidentti Tarja Halonen painotti, että Isaf-maat eivät jätä Afganistania pulaan, vaikka vastuu turvallisuudesta siirretään afganistanilaisille.

Naton 28 jäsenmaan lisäksi Isaf-operaatiossa on mukana 20 sotilasliiton ulkopuolista maata. Yhteensä liittoumalla on sotilaita Afganistanissa reilut 130 000.

Vastuunsiirron aikataulusta sopiminen on Halosen mukaan paikallaan, sillä näin afganistanilaisille tehdään selväksi, että kyseessä ei ole ”uudentyyppinen siirtomaavalta”.

– Sitoumus oli hyvin selvä: me emme jätä teitä pulaan, mutta me toivomme ja teemme työtä sen puolesta, että 2014 pystyisitte pitämään homman omissa käsissänne, Halonen luonnehti kokouksen viestiä afganistanilaisille.

Ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Isaf-maiden päätös ei tarkoita, että maat olisivat nostamassa kätensä ylös Taleban-taistelijoiden yhä kiivaamman vastarinnan edessä.

Kulunut vuosi on ollut tähän mennessä sodan verisin länsimaiden kannalta, sillä Afganistanissa on kuollut yli 650 Isaf-sotilasta. Kaikkiaan yhdeksän vuotta jatkuneessa sodassa on kaatunut yli 2 200 Isaf-sotilasta.

– Vastuunsiirto ei tarkoita vetäytymistä, vaan sitä, että painopiste siirtyy sotilaallisesta toiminnasta siviilipuolelle, Stubb painotti.

Kouluttajille kysyntää

Halosen mukaan Isaf-maiden on panostettava entistä voimakkaammin afganistanilaisten kouluttamiseen, jotta vastuunsiirto saadaan onnistumaan.

Nato on ryhtynyt jo toimiin sotilaskouluttajien määrän lisäämiseksi Afganistanissa. Pohjoismaita on esimerkiksi pyydetty vastaamaan afgaaniarmeijan viestijoukkojen kouluttamisesta.

Naton laskujen mukaan Afganistaniin tarvitaan yhteensä noin 900 kouluttajaa lisää toimintakykyisen armeijan luomiseksi. Valtaosa tästä joukosta on näillä näkymin tulossa Kanadasta, joka päätti äskettäin lopettaa osallistumisensa taistelutoimiin Afganistanissa. Taistelujoukkojen sijaan Kanada toimittaa Afganistaniin 700 kouluttajaa.

Naton tavoitteena on saada afgaaniarmeijan vahvuus kasvatetuksi 300 000:een ensi vuoden loppuun mennessä. Sotilaskarkuruus on kuitenkin muodostunut vakavaksi ongelmaksi armeijan riveissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy