Uutiset

Äärioikeistolaisjoukko häiritsi rasisminvastaista mielenosoitusta Turun kauppatorilla

Poliisi hälytti paikalle lisävoimia, kun rasistisia kommentteja huudellut ryhmä kokoontui Turun kauppatorille häiritsemään rasisminvastaista mielenosoitusta. TS/Riitta Salmi
Poliisi hälytti paikalle lisävoimia, kun rasistisia kommentteja huudellut ryhmä kokoontui Turun kauppatorille häiritsemään rasisminvastaista mielenosoitusta. TS/Riitta Salmi

Parikymmentä äärioikeistolaista nuorta kokoontui Turun kauppatorille häiritsemään rasisminvastaista mielenosoitusta lauantaina. Poliisi sai joukon hajaantumaan, ja häiriö jäi rasististen lauseiden huuteluksi.

Tuomiokirkolta torille kello 12 marssinut rasisminvastainen kulkue keräsi arviolta yli sata mielenosoittajaa. Poliisi turvasi mielenosoitusta, koska internetissä oli ollut uhkaavaa kirjoittelua.

Kulkue sai marssia muuten rauhassa Kauppatorille, mutta yksi mies huuteli maahanmuuttajavastaisia iskulauseita Eerikinkadun ja Brahenkadun kulmassa.

Samaan aikaan parikymmenpäinen äärioikeistolaisjoukko marssi Puutorilta Kauppatorille. Osa joukosta oli peittänyt kasvonsa huiveilla. Kauppatorilla ryhmä huuteli rasistisia kommentteja. Poliisien ympäröimä ja puhuttelema joukko hajaantui jonkin ajan kuluttua.

Ylikonstaapeli Artturi Hård Varsinais-Suomen poliisista kertoi, että poliisi sai tiedon skinheadien kokoontumisesta aamulla. Kauppatorilla oli enimmillään kuusi poliisipartiota seuraamassa ja rauhoittelemassa tilannetta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Ei mitään hämminkiä, Hård kuittasi tilanteen rauhoituttua.

Ugandalainen ohikulkija Jean-Patrick Mpindi seurasi mielenosoitusta ja äärioikeistolaisten kokoontumista vierestä. Hän piti rasisminvastaisen mielenosoituksen sanomaa tärkeänä, koska maailmassa on juuri nyt paljon kansainvälisiä ongelmia kuten talouskriisi ja ilmastonmuutos.

Rasisminvastaisen mielenosoituksen järjestäjiin kuuluva Teea Jäske arvioi, että Turussakin näkyvä rasismi liittyy lamaan.

– Kun asiat eivät ole taloudellisesti hyvin, syytetään maahanmuuttajia, Jäske totesi.

Rasisminvastainen toimintaryhmä koostuu eri järjestöistä, puolueista ja yksityisihmisistä. Kulkueella haluttiin kiinnittää huomiota köyhyyteen ja syrjäytymiseen sekä ihmisoikeuksien ja lasten oikeuksien edistämiseen. Tänään lauantaina vietetään lapsen oikeuksien päivää.