Uutiset

OAJ: Rahapulaan kyllästynyt opettaja voi vaihtaa koulua

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen arvioi, että turhautuminen koulujen rahapulaan voi saada opettajat vaihtamaan työpaikkaa.

Joissakin kouluissa esimerkiksi erityisopetuksen tarve on suuri, mutta rahaa ei ole. Ristiriita voi Luukkaisen mukaan uuvuttaa opettajia. Hänellä ei kuitenkaan ole tietoa, että opettajat välttelisivät tiettyjen alueiden kouluja.

Turun Sanomien mukaan opettajat ovat alkaneet hylkiä köyhien asuinalueiden kouluja. Huono-osaisilla alueilla opettajat vaihtuvat useammin kuin muualla, todettiin Työterveyslaitoksen tutkimuksessa.

Työterveyslaitoksen mielenterveystiimin päällikön Marianna Virtasen mukaan pienituloisten alueiden koulujen opettajilla on pitkiä, yli yhdeksän päivän sairauslomia kolmanneksen enemmän kuin varakkaiden alueiden opettajilla. Myös alkoholinkäyttö on runsaampaa ja mielenterveysongelmat yleisempiä.

Tutkimuksen aineistona oli Kunta 10 -tutkimuksen opettajakyselyt, joissa asiaa seurattiin useamman vuoden ajan kymmenessä kaupungissa, mm. Turussa, Vantaalla, Tampereella ja Oulussa.