Uutiset

Tampereen yliopisto pannaan remonttiin

Tampereen yliopisto panee koko hallintomallinsa remonttiin. Tiedekunnat puretaan, eri oppialat yhdistetään uudelleen ja hallintoa kaiken kaikkiaan kevennetään.

– Rakenneuudistus ei ole itsetarkoitus, vaan tavoitteena on parempi tutkimus ja opetus. Uudistus pitää kuitenkin toteuttaa hallinto edellä, sanoo yliopiston rehtori Kaija Holli.

Yritysten ja julkisen alan johtamiseen liittyvät alat paketoidaan yhdeksi kokonaisuudeksi, historian opiskelijat eivät ole enää humanisteja vaan yhteiskuntatieteilijöitä, tulevat näyttelijät ja toimittajat kuuluvat samaan tieteenalayksikköön. Vain lääketieteellinen tiedekunta selviää lähes pelkällä nimenmuutoksella.

Hallinto ja yksikköjako pannaan uuteen uskoon jo vuodenvaihteesta alkaen. Opintosisällöt uudistetaan siten, että syksyn 2012 uudet opiskelijat aloittavat lukunsa uuden mallin mukaan.

Opiskelijan kannalta oleellista on se, että omaa pääainetta ei ole pakko valita heti yliopistoon pyrkiessä. Riittää, että kolmen vuoden kuluessa on valinnut oman tieteenalayksikön aloista mieleisensä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tampereen yliopistossa on perinteisesti voinut opiskella muidenkin kuin oman tiedekunnan aineita ilman erillistä lupaa. Holli lupaa, että sivuaineiden valintamahdollisuudet eivät ainakaan huonone.

Tiedekuntien purkaminen ja uusien tieteenalayksiköiden kokoaminen ei ole ollut aivan kivutonta. Professoriliiton pääluottamusmiehen Satu Kalliolan mukaan useillakin ainelaitoksilla oltiin erimielisiä siitä, minkä alojen kanssa pitäisi hakeutua samaan tieteenalayksikköön.

– Nyt kun yliopiston hallitus on tehnyt päätöksen, niin sen kanssa eletään. Minun korviini ei ole tullut valituksia, sanoo Kalliola.

Uusille tieteenalayksiköille nimitetään hallintoon keskittyvät johtajat, jolloin professorit vapautuvat hallintotehtävistä. Samalla puretaan laitos- ja tiedekuntaneuvostot, jotka ovat tehneet osin päällekkäistä työtä.

Hallinnon keventäminen tarkoittaa sekä hallintohenkilöstön vähentämistä että tehtävien muutoksia. Rehtori Hollin mukaan ketään vakituiseksi palkattua ei irtisanota, mutta kaikille määräaikaisille ei jatkossa riitä töitä.