Talous

Kilpailu työntekijöistä pakottaa pomot ulos kulmahuoneista

GPTW:n tuore toimitusjohtaja Panu Luukka etsii työkseen hyviä työpaikkoja ja kouluttaa firmoja kehittymään paremmiksi työpaikoiksi.
GPTW:n tuore toimitusjohtaja Panu Luukka etsii työkseen hyviä työpaikkoja ja kouluttaa firmoja kehittymään paremmiksi työpaikoiksi.

Johtaminen on Suomessa murroksessa, sillä vanhoilla Reserviupseerikoulun opeilla ja management by perkele -tyylillä ei enää nykyisessä työelämässä päästä pitkälle. Uusi, ihmisläheinen johtamistapa tekee tuloaan, mutta kovin hitaasti. Näin uskoo ainakin toimitusjohtaja Panu Luukka.

Hän haluaa johtajien tulevan ulos kulmahuoneistaan Excel-taulukoiden ja numeroiden äärestä tekemään töitä alaistensa keskuuteen.

– Hyvä johtaja johtaa ihmisiä, ei prosesseja ja lukuja, kuten Suomessa on tapana, korostaa Luukka, joka johtaa globaalisti toimivan Great Place to Work Intstituten (GPTW) Suomen toimistoa. Se kokoaa vuosittain listaa Suomen parhaista työpaikoista ja kouluttaa firmoja kehittymään paremmiksi työpaikoiksi.

Panu Luukan mielestä ei ole ihme, että it-firmat sijoittuvat vuodesta toiseen listoilla hyvin. Ne ovat joutuneet muuttamaan johtamistapojaan pärjätäkseen taistelussa osaavasta työvoimasta. It-alalla nuori johtajapolvi on jo ottanut ihmisjohtamisen keinot käyttöönsä.

– Työvoimapula pahenee jatkuvasti ja se pakottaa yritykset muuttamaan johtamiskulttuuriaan. Alalla kuin alalla joudutaan pitämään kynsin hampain kiinni osaavasta henkilöstöstä.

Esimerkiksi hakukoneyhtiö Google on joutunut nostamaan työntekijöidensä palkkoja 10 prosenttia houkutellakseen firmaan alan parhaat voimat.

Pelkällä rahalla ei rekrytointitaistelua Luukan mielestä kuitenkaan voiteta. Ihmiset arvostavat yhä enemmän mielekästä työtä, mahdollisuutta kehittyä tehtävissään ja hyvää ilmapiiriä.

LUE LISÄÄ PERJANTAIN TURUN SANOMISTA