Uutiset

Turkulaisten vesi on ensivuonna entistä kalliimpaa

Prosessinhoitaja Vesa Kuusisto otti torstaina näytettä säiliöstä. Vettä kuluu Eckes-Graninin Turun juomatehtaalla noin 150 000 kuutiota vuodessa.
Prosessinhoitaja Vesa Kuusisto otti torstaina näytettä säiliöstä. Vettä kuluu Eckes-Graninin Turun juomatehtaalla noin 150 000 kuutiota vuodessa.

Turun kuluttajat joutuvat vuonna 2011 maksamaan talous- ja jätevedestään yli kuusi prosenttia suurempaa kuutiohintaa kuin tänä vuonna. Paljon reilummin nousevat vielä mittarikoon mukaan porrastetut perusmaksut.

Talousveden arvonlisäverollinen kuutiohinta kohoaa 1,39 eurosta 1,56:een. Jätevesi kallistuu 1,77 eurosta 1,80:een. Omakotitalon perusmaksu on sekä talousveden että jäteveden kohdalla ensi vuonna 7,38 euroa kuussa, kun tänä vuonna selviydytään 4,92 eurolla. Suurteollisuuden kuukausimaksut nousevat 46,74 eurosta 52,89 euroon.

Turun Sanomat laski, että 90 kuutiota kuluttavalle omakotiperheelle ratkaisu merkitsee noin 77 euron lisälaskua vuodessa. Juoma-alan yhtiö Eckes-Granini Finland Oy ynnää puolestaan, että Turun tehtaille kohdistuu runsaan 20 000 euron lisärasitus.

Eckes-Graninin tekninen johtaja Heikki Hirvonen on huolissaan yrityksen toimintaedellytyksistä, jos hinta nousee jatkossakin. Koko tehtaan olemassaoloon summat eivät kuitenkaan vaikuta.

Turun talousveden kuutiohinta on jo tänä vuonna kalliimpi kuin pääkaupunkiseudun, Tampereen tai Oulun. Jäteveden hinta on korkeampi vain Oulussa. Perusmaksut ovat vain Tampereella korkeampia kuin Turussa.

Turun uusien korotusten taustalla on mm. vesiliikelaitokselta vaadittava 14,6 miljoonan euron käyttökate. Myös kalliit jätevesi- ja vesi-investoinnit tuntuvat kuluttajien kukkarossa. Osa Turun kuluttajista pääsee maistamaan uutta tekopohjavettä jo huhtikuussa. Enemmistön vuoro on syksyllä.

Turun vesiliikelaitoksen johtokunta hyväksyi korotukset torstaina äänin 5–2. Perusmaksujen nostoa arvostelleet Vasemmistoliitto ja Vapauspuolue olisivat palauttaneet liikelaitosjohtaja Irina Nordmanin ehdotuksen uuteen valmisteluun.

LUE LISÄÄ PERJANTAIN TURUN SANOMISTA