Uutiset

Arctic Sean kaappausmateriaali siirtyi syyttäjälle

Rahtilaiva Arctic Sean kaappauksen tutkinta Venäjällä on valmistunut.
Rahtilaiva Arctic Sean kaappauksen tutkinta Venäjällä on valmistunut.

Rahtilaiva Arctic Sean kaappauksen tutkinta Venäjällä on valmistunut, ja merirosvouksen nimekkeellä tutkittu juttu on edennyt kuuden epäillyn osalta syyttäjäviraston harkittavaksi. Kaikki kuusi kiistivät heti kaappauksen jälkeen syyllisyytensä.

Epäiltyjen puolustusasianajajat sanovat saaneensa toistaiseksi vain lyhyen tiivistelmän syyttäjänvirastosta, eikä tiedossa ole esimerkiksi se, missä oikeudenkäynti aiotaan käydä.

– Kyseeseen voi tulla kaksi oikeusistuinta, joko Arkangeli, jossa asuu useita jutun osallisia, tai Moskovan oikeusistuin. Juttuahan on tutkittu Moskovassa ja pääsyyttäjänvirasto sijaitsee Moskovassa, kuvailee asianajaja Dmitri Pronin.

Proninin työnantaja, moskovalainen ”Laki ja oikeus” -oikeusaputoimisto edustaa viittä jupakan kaikkiaan yhdeksästä epäillystä. Toimisto sai jutun sen jälkeen, kun useat muut juristit olivat kieltäytyneet.

– Oikeudenkäynnin kestoa ei voi vielä ennustaa, Pronin toteaa.

– Se riippuu monista eri valinnoista. Jos esimerkiksi syytetyt haluaisivat myöntää syytteet, he saisivat automaattisesti puolet maksimirangaistuksesta eikä todistusaineistoa silloin edes käsitellä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Maksimirangaistus merirosvouksesta on Venäjän lain mukaan viisitoista vuotta.

Johtajalle seitsemän vuoden tuomio

Venäläismedian mukaan epäiltyjen kaappareiden joukossa oli neljä latvialaista, kaksi virolaista ja kaksi venäläistä. Joukon johtaja, latvialainen Dmitri Savins on jo aiemmin myöntänyt syyllisyytensä ja saanut seitsemän vuoden vankeustuomion. Toinen tunnustanut kaappari, virolainen Andrei Lunev, sai viisi vuotta vankeutta.

Jupakassa on myös yhdeksäs epäilty, jonka sanotaan auttaneen kaappareita Virosta käsin. Hänen osaltaan oikeuskäsittely on jo alkanut.

Suomalaisen varustamon omistama Arctic Sea kaapattiin Itämerellä 24. heinäkuuta 2009. Laiva oli julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan kateissa elokuun puoleenväliin saakka, jolloin se löytyi Kap Verden lähistöltä ja kaapparit pidätettiin.

Myöhemmin venäläisviranomaiset paljastivat tienneensä laivan sijainnin suuren osan aikaa. He sanoivat syöttäneensä medialle vääriä tietoja suojellakseen pidätysoperaatiota.