Paikalliset

Naantalin ympäristörikoksesta vaadittavat korvaukset pienenivät noin 1,2 miljoonaan

Ympäristön turmelemisesta Naantalissa syytettyyn purkuyritykseen kohdistuva korvausvaatimus pieneni torstaina Varsinais-Suomen käräjäoikeuden valmisteluistunnossa. Yritykseen kohdistuva rikoshyötyä vastaava vaatimus on nyt 470 000 euroa, kun se esitutkinnassa arvioitiin noin 1,2 miljoonaksi. Summa koostuu vältetyistä kaatopaikkamaksuista ja jäteveroista.

Kiinteistön omistajalta vaaditaan rikoshyötyä runsaat 32 000 euroa.

Naantalin kaupungin korvausvaatimus oli aluksi pari miljoonaa, mutta pieneni 680 000 euroon.

Takavarikkoon pannun omaisuuden määrä pienenee myös vastaavasti. Turvaamistoimen kohteena on purkuyritys. Sen toimitusjohtajaa sekä kaatopaikkana käytetyn kiinteistön omistajaa syytetään ympäristön turmelemisesta. Asianomistajina ovat Naantalin kaupunki ja Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne-ja ympäristökeskus Ely.

Suuret määrät rakennusten purkujätettä ajettiin vuosina 2005-2009 ilman ympäristölupaa Luonnonmaalla sijaitsevalle kiinteistölle. Jäte käsitti pääasiassa betonia, tiiltä, kaakelia, villaa, styroksia, sähköjohtoja, wc-pyttyjä, viemäriputkia, rautaa ja asbestia. Poliisi arvioi alueelle kipatun noin 1 200 autokuormallista jätettä eli ainakin 18 000 kuutiota, 10 800 tonnia.

Purkuyritys on siivonnut aluetta ja erotellut roskia ja jätteitä, jolloin vahinkovaatimukset ovat pienentyneet. Ennallistamistoimet jatkuvat keväällä ja oikeuskäsittely vasta syksyllä 2011.