Talous

Lähes 50 kuntaa kiristää verotustaan

Kaikkiaan 49 kuntaa nostaa ensi vuonna tuloveroprosenttiaan. Kuntaliiton keräämien tietojen mukaan veroprosenttiaan laskee kuusi kuntaa. Keskimääräinen veroprosentti nousee 19,17:ään eli 0,2 prosenttiyksikköä tämänvuotisesta.

Kovinta verotus on Pohjois-Pohjanmaan Vihannissa ja Pohjois-Karjalan Tohmajärvellä, 21,50. Alhaisin veroprosentti on Ahvenanmaan Saltvikin 16,25.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen (kesk.) kuvaa ensi vuotta välivuodeksi veronkorotuksissa. Tälle vuodelle veroprosenttiaan nosti 181 kuntaa.

Kietäväisen mukaan kuntataloudella menee aiemmin arvioitua paremmin, koska työttömyys ei laman takia noussutkaan pelätyllä tavalla, kuntien tehostamistoimet ovat purreet ja hallituksen tekemä kuntien tervehdyttämispaketti on vaikuttanut.

Vuodesta 2012 eteenpäin kuntataloudessa on Kietäväisen mukaan vaikeaa. Kuntaliitto toivookin seuravalta hallitukselta kunnille annettavien tehtävien jäädyttämistä, loppua rahoitus- ja tehtävävastuiden siirtämiselle valtiolta kunnille, kuntien palveluille asetettujen normien purkamista ja kuntien veropohjan laajentamista.