Paikalliset

Turkulaismiehelle sakkoja luvattomasta taksiliikenteestä

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut 63-vuotiaan turkulaismiehen sakkoihin luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta ja kuljettajan ammattipätevyyssäännösten rikkomisesta. Miehelle määrättiin 30 päiväsakkoa alimman kuuden euron taksan mukaan eli sakkoa 180 euroa.

Mies kuljetti viime tammikuussa yhden henkilön Turusta Paimioon ja sai 60 kilometrin ajosta 20 euroa eli 33 senttiä kilometriltä. Oikeudessa mies sanoi ajaneensa kyydittäväänsä niin vähäisellä maksulla ettei siitä jää verotettavaa tuloa. Hän sanoi ajaneensa 20 vuotta henkilöitä maksua vastaan ja sanoi tekevänsä niin vastaisuudessakin. Miehen mukaan EU:n liittymissopimuksessa turvataan vapaus harjoittaa elinkeinoa eikä hän sen vuoksi katso tarvitsevansa toimintaansa mitään lupia.

Käräjäoikeuden mukaan asialla ei ole liittymää Euroopan yhteisön lainsäädäntöön, koska EU:lla ei ole taksiliikenteen yhteisölainsäädäntöä.

Käräjäoikeuden mukaan edellytykset perustuslaissa turvatulle elinkeinovapauden rajoittamiselle olivat olemassa eikä vastaaja esittänyt mitään sellaista seikkaa, jonka perusteella asiaa olisi voitu arvioida toisin. Vastaajalta edellytettiin näin ollen taksilupaa ammattimaiseen henkilöiden kuljettamiseen sekä taksinkuljettajan lupaa.