Uutiset

Irlanti ottamassa jättilainan

Irlanti joutuu todennäköisesti turvautumaan kymmenien miljardien lainapakettiin EU:lta ja IMF:ltä. Lehtikuva/Jussi Nukari
Irlanti joutuu todennäköisesti turvautumaan kymmenien miljardien lainapakettiin EU:lta ja IMF:ltä. Lehtikuva/Jussi Nukari

Irlannin taipuminen jättimäiseen lainapakettiin IMF:ltä ja EU:lta näyttää entistä todennäköisemmältä. Tänään Irlannin keskuspankin pääjohtaja Patrick Honohan arvioi, että maa todennäköisesti joutuu turvautumaan kymmenien miljardien lainapakettiin EU:lta ja IMF:ltä.

Irlanti joutuu tukemaan muun muassa kiinteistökuplasta kärsineitä pankkejaan kymmenillä miljardeilla. Maan on ennakoitu tarvitsevan Euroopan unionilta kriisiapua, mutta virallista avunpyyntöä se ei ole vielä esittänyt. Markkinoilla arvioidaan yhä yleisemmin, että Irlanti joutuu turvautumaan mittavaan lainapakettiin selvitäkseen tukalasta tilanteesta.

Irlannin pankkien tilannetta on ryhdytty tänään selvittämään Dublinissa EU-komission, Euroopan keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n voimin.

Irlannin talousministerin mukaan maa on lupautunut tarkastelemaan pankkisektorinsa rakenteellisia ongelmia yhdessä EU:n, IMF:n ja EKP:n valtuuskunnan kanssa. Keskustelujen takarajaa ei kerrottu.

Irlannin taloustilanteen aiheuttamasta hermoilusta huolimatta osakemarkkinoilla huolet näyttävät ainakin hetkeksi hälvenneen. Euroopan pörsseissä päivä on pääosin sujunut selvästi plussan puolella.