Talous

Anttila: Komissiolta hyvä pohjapaperi

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) kiittelee EU-komission tiedonantoa maatalouspolitiikasta hyväksi pohjapaperiksi neuvotteluille.

Anttilan mukaan hyvää Suomen näkökulmasta on, että Suomelle tärkeät tavoitteet, kuten ympäristöperusteisen LFA-tuen säilyttäminen ja syrjäisenkin alueiden tuotanto-olosuhteet on huomioitu. Huonoa on se, että uudistuksen rahoitus on edelleen auki.

EU:n komissio julkisti tänään oman esityksensä unionin uudeksi maatalouspolitiikaksi, ja tästä alkavat pari kolme vuotta kestävät neuvottelut. Vasta ehkä loppuvuodesta 2012 tiedetään, mikä tukitaso suomalaisviljelijällä tulee olemaan.

Komissio esitti odotetusti, että yhteisen maatalouspolitiikan tulisi olla aiempaa vihreämpää ja kilpailukykyisempää. Esitys antaa suuntaviivoja tulevaan.

Tarkempia lainsäädäntöehdotuksia komissiolta odotetaan ensi kesänä. Sen jälkeen maatalouspolitiikan käsittely jatkuu Euroopan parlamentissa ja maatalousministereiden kesken. Uuden maatalouspolitiikan on tarkoitus olla käytössä vuoden 2014 alusta alkaen.