Uutiset

Esitys: Sosiaali- ja terveyspalvelurahoitus remonttiin

Sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoitukseen ehdotetaan täysremonttia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen työryhmä esittää nykyisen kaltaisista sairausvakuutuskorvauksista luopumista. Nykyisin monia kanavia pitkin kulkeva noin 15 miljardin euron julkinen raha koottaisiin alueellisesti. Alueelliset rahakirstun vartijat järjestäisivät rahoilla palvelut alueen asukkaille.

Yhteiskunta rahoittaisi kuitenkin edelleen myös yksityisiä palveluja.

Alueellisen palvelujen järjestäjän ja rahoittajan väestöpohjaksi ehdotetaan vähintään 200 000 asukasta. Koko maassa näitä alueita voisi olla 12–15.

Työryhmän mielestä nykyisen monikanavaisen rahoituksen haitat, kuten päällekkäiset palvelut ja ylikapasiteetti ovat selvästi hyötyjä suurempia. Nykyjärjestelmä houkuttelee siirtämään hoito- ja kustannusvastuuta maksajalta toiselle ja synnyttää palvelujärjestelmään tehottomuutta.

– Näin suurta remonttia ei voi tehdä yhdellä kertaa, vaan on mietittävä, mitkä askeleet ensin otetaan. Ainakin kanavia harvennetaan, että kokonaisuus on paremmin hallittavissa, peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.) lupaa.