Uutiset

Maailman vanhimmat samppanjapullot huutokaupataan Ahvenanmaalla

Hylystä löytynyttä samppanjaa maistellaan tänään. Ålands landskapsregering/Alex Dawson
Hylystä löytynyttä samppanjaa maistellaan tänään. Ålands landskapsregering/Alex Dawson

Ahvenanmaalla makaavasta hylystä löytynyttä maailman vanhinta samppanjaa myydään huutokaupassa Ahvenanmaalla. Vielä on epäselvää, kuinka suuri osa kesällä löytyneistä pulloista huutokaupataan. Ahvenanmaan maakuntahallinnon mukaan asiantuntijat ovat arvioineet, että samppanjapullojen hinta tulee olemaan markkinoiden korkeinta tasoa. Yhden pullon hinnaksi on etukäteen arvioitu jopa 50 000 euroa.

Tarkoituksena on järjestää kansainvälinen viinihuutokauppa. Monet kansainväliset huutokauppakamarit ovat jo ilmaisseet kiinnostuksensa pullojen myyntiin.

Satakunta toimittajaa eri puolilta maaailmaa on tänään kokoontunut Maarianhaminaan, jossa muun muassa maistamalla koetellaan menneen kesän hylkylöydön, niin sanotun samppanjakaljaasin pullojen sisältö – maistuuko samppanjalle vai onko joukkoon sekoittunut merivettä.

Ahvenanmaalta viime kesänä löytyneestä samppanjahylystä on nostettu peräti 168 pulloa arvojuomaa. Suurin osa pulloista on hyvässä kunnossa, eli samppanja on juomakelpoista. Aiemmin samppanjapulloja on kerrottu löytyneen noin 70.

Pullojen arvioidaan olevan peräisin 1830-luvulta. Ensi maistelun perusteella Ahvenanmaalta löytynyttä samppanjaa kuvailtiin erittäin korkealaatuiseksi.

Ensimmäisen pullonhylystä löysi ahvenanmaalainen sukeltaja Christian Ekström heinäkuussa. Hän avasi pullon ja totesi sisällön laadukkaaksi samppanjaksi.

Loput pullot nostettiin salamyhkäisyyden varjossa myöhemmin kesällä. Noston kustansi Ahvenanmaan maakuntahallitus, jolle harvinainen aarre lain mukaan kuuluu.