Uutiset

Ahvenanmaan löytösamppanjaa huutokauppaan

Ahvenanmaalta viime kesänä löytyneestä samppanjahylystä on nostettu peräti 168 pulloa arvojuomaa. Suurin osa pulloista on hyvässä kunnossa, eli samppanja on juomakelpoista. Aiemmin samppanjapulloja on kerrottu löytyneen noin 70.

Vielä ei ole täyttä selvyyttä siitä, onko kyseessä maailman vanhin juomakelpoinen samppanja. Pulloja kuljettaneen aluksen ikä on tutkimuksissa ajoitettu vuosille 1825–50.

Pullot kuuluvat Ahvenanmaan maakuntahallitukselle, joka aikoo kaupata niitä muun muassa huutokaupassa. Tarkat suunnitelmat ajankohdasta ja myytävien pullojen määrästä ovat vielä auki.

Lisäksi viranomaiset ovat kaavailleet luovansa kokonaan uuden ahvenmaalaisen samppanjamerkin sekoittamalla vanhaa juomaa tuoreempaan samppanjaan.

Viisi pulloista pyhitetään museokäyttöön.

Keskiviikkona paljastui myös, että laivan lastina oli ollut varmuudella ainakin kahden ranskalaisen valmistajan, Veuve-Clicquot'n ja Juglarin, samppanjaa.

Maailman johtavana samppanja-asiantuntijana pidetty Richard Juhlin kehui tänään maistettuja samppanjoita tuoksunsa ja makunsa intensiteetin puolesta erinomaisiksi.