Uutiset

Kolera levisi Haitista jo Dominikaaniseen tasavaltaan

Miehet ylittivät rajaa Haitista Dominikaaniseen tasavaltaan, jonne kolera on alkanut levitä naapurimaasta. AFP/Erika Santelices
Miehet ylittivät rajaa Haitista Dominikaaniseen tasavaltaan, jonne kolera on alkanut levitä naapurimaasta. AFP/Erika Santelices

Kolera on levinnyt Haitin naapurimaahan Dominikaaniseen tasavaltaan. Terveysministeriön mukaan Dominikaanisessa tasavallassa töissä olevalla haitilaisella 32-vuotiaalla miehellä on todettu tauti.

Mies oli juuri käymässä Haitissa ennen kuin hän viitisen päivää sitten palasi takaisin töihin. Hän on nyt eristyksissä Higueyn kaupungin sairaalassa.

Dominikaanisen tasavallan viranomaiset ovat kiristäneet rajavalvontaa ja lisänneet terveystarkastuksia estääkseen koleran leviämisen Haitista, missä yli tuhat ihmistä on kuollut tautiin. Viranomaiset ovat muun muassa tehneet kotietsintöjä ja pidättäneet ihmisiä, jotka ovat tulleet rajan yli ilman asianmukaisia papereita.

Haiti ja Dominikaaninen tasavalta sijaitsevat Karibialla samalla saarella.

YK:n rauhanturvaajat tiukensivat turvatoimia tiistaina Haitissa, kun ainakin kaksi ihmistä oli saanut surmansa koleran vuoksi syntyneissä väkivaltaisissa mellakoissa.

Väkijoukot hyökkäsivät maanantaina YK:n rauhanturvaajia vastaan maan pohjoisosassa Cap Haitienin kaupungissa. Osa haitilaisista uskoo, että kolera tuli saarelle nepalilaisten rauhanturvaajien mukana.

Ruotsin Haitin-suurlähettilään Claes Hammerin mukaan epäilyt ovat totta. Hän kertoi Svenska Dagbladet -lehdessä saaneensa vahvistuksen asiasta diplomaattilähteestä.

– Tämä on 100-prosenttisesti totta. Taudin aiheuttajasta on tehty kokeita, ja se on saatu jäljitettyä Nepaliin, Hammer sanoi.

YK on kiistänyt väitteet.

Koleraan on kuollut Haitissa jo yli tuhat ihmistä ja yli 16 000 on sairastunut.

TS–STT