Uutiset

Asiantuntija ehdottaa meikkikieltoa raskausajalle

Asiantuntijan mukaan meikkien kemikaaleissa voi piillä yllättäviä riskejä.
Asiantuntijan mukaan meikkien kemikaaleissa voi piillä yllättäviä riskejä.

Kivessyöpien määrä on hälyttävästi lisääntynyt Turun alueella viime vuosikymmenten aikana. Harvinainen syöpätyyppi on yleistynyt nuorilla miehillä. Turkulaisen tutkimusryhmän mukaan myös miesten siittiösolujen määrä ja laatu on heikentynyt. Tutkimusta johtavan professori Jorma Topparin mukaan seurantatutkimuksen tulokset ovat hälyttäviä. Yksi syy lisääntyneisiin ongelmiin saattaa olla sikiöaikaisessa kemikaalialtistuksessa.

Tutkimus julkaistaan lähiviikkoina International Journal of Andrology -lehdessä. Vaikka tutkimuksessa ei syy-seuraussuhteita pystytä varmuudella todentamaan, ovat aiemmat koe-eläinkokeet osoittaneet, että kemikaaleille altistuminen lisää sukupuolielinten epämuodostumia ja vähentää siittiöiden määrää.

Tanskassa opastetaan raskaana olevia naisia välttämään kosmetiikan käyttöä koko raskauden ajan.

– Tarpeeton käyttö tulisi mielestäni Suomessakin odotusaikana karsia kokonaan. Erityisen haitallisia kemikaalit ovat sikiövaiheessa olevalle lapselle, mutta pitkän altistumisen epäillään olevan yhteydessä myös rintasyöpään ja eturauhassyöpään, Toppari sanoo.

Suomalaiset altistuvat päivittäin pelkästään kosmetiikkatuotteidensa kautta yli 200 kemikaalille, joista osa on todettu terveydelle haitallisiksi. Sitä, miten pesuaineet ja kosmetiikka imeytyvät ihon läpi, tutkitaan jatkuvasti.

Lisätietoa haetaan myös siihen, millaisia seurauksia pitkäaikaisilla kemikaalialtistuksilla on.

LUE LISÄÄ MAANANTAIN TURUN SANOMISTA