Uutiset

Turkuun pystytettiin kirjoitusvirheitä pursuava muistomerkki

Turun Urheilupuiston tuore ME-taulu vilisi virheitä.  Uutta korjattua versiota odotellaan lähipäivinä. TS/Jori Liimatainen.
Turun Urheilupuiston tuore ME-taulu vilisi virheitä. Uutta korjattua versiota odotellaan lähipäivinä. TS/Jori Liimatainen.

Paavo Nurmen stadionilla Turussa on tehty 20 maailmanennätystä, mutta myös ennätyksistä kertova uusi muistomerkki saattaa olla lajissaan ennätyksellinen. Muistotaulussa on peräti kymmenen kirjoitusvirhettä ja ainakin yksi asiavirhe.

Ensimmäinen virhe on jo otsikossa, koska stadionin nimen rinnakkaismuodosta on unohtunut yhdysmerkki: ”Paavo Nurmi stadion”. Seuraavalla rivillä kirjoitetaan väärin ruotsiksi, ja kolmannella rivillä vaihdetaan englantiin – ja taas tehdään virheitä. Etäisesti englantia muistuttava sana ”worldrekord” sisältää kaksi virhettä.

Virheet paljastuivat, kun muistomerkki pystytettiin syyskuun lopussa Urheilupuiston portille.

– Kauheita virheitä, hävettää oikein, liikuntapaikkapäällikkö Markku Aaltonen sanoo.

Taulun valmistaneelta naantalilaiselta yritykseltä tilattiin heti uusi, mutta sekin meni pian uusiksi. Uusin versio taulusta valmistunee keskiviikkona.

Virheistä on tullut palautetta sekä kaupungille että Turun Sanomille. Lehden keskustelupalstalla oltiin huolestuneita muun muassa Turun maineesta kulttuuripääkaupunkivuoden kynnyksellä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Minkälaista mainetta Turku saakaan maailmalla, kun komeassa kyltissä lukee englanniksi "worldrekords"? Voi pyhä Sylvi, kirjoittaa nimimerkki Teppo.

– On varsin ainutlaatuista, että pysyvän muistomerkin tekstissä on oikeinkirjoitusvirheitä. Saavatpahan kulttuuripääkaupungissa kävijät hymähdellä turkulaisten vaatimattomalle kielitaidolle, kirjoittaa puolestaan ”Tarkkasilmäinen penkkiurheilija”.

Syypäästä epäselvyyttä

Aaltosen mielestä kyltin tehnyt naantalilainen firma on töpeksinyt. Kilpitalo Teikit Oy:n toimitusjohtaja Johan Bergström kertoo, että he eivät käytä oikolukijaa.

– Ei se käy äidinkielenopettajalla tarkistettavana, Bergström sanoo.

Hänen mukaansa teksti on kuitenkin tarkistettu tilaajalla eli Turun kaupungilla.

Aaltonen ei usko alaistensa kirjoittaneen näin tökerösti väärin. Hänen mukaansa Kilpitalon huolellisuudessa on ennenkin ollut toivomisen varaa. Aaltonen kuitenkin myöntää kantavansa vastuun siitä, että virheitä pursuava taulu on päässyt paikalleen.

Esimerkkejä virheistä

(oikea muoto suluissa)

Paavo Nurmi stadion (Paavo Nurmi -stadion)

världrekord (världsrekord)

worldrekord (world record tai world's record)

yardi (jaardi)

Australialaisen juoksijan vieressä on Itävallan lippu.

LUE LISÄÄ AIHEESTA KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA

TUOMAS RIMPILÄINEN