Uutiset

Suomeen tulee kaksi uutta ydinvoimalaa

Kansanedustajat Tuija Brax, Pekka Haavisto ja Hannes Manninen sekä pääministeri Mari Kiviniemi äänestävät lisäydinvoimasta.
Kansanedustajat Tuija Brax, Pekka Haavisto ja Hannes Manninen sekä pääministeri Mari Kiviniemi äänestävät lisäydinvoimasta.

Suomeen rakennetaan lähivuosina kaksi uutta ydinvoimalaa. Eduskunta hyväksyi aamulla äänestyksessään selvin luvuin lupien myöntämisen sekä Teollisuuden Voimalle että Fennovoimalle. Teollisuuden Voima (TVO) sai luvan äänin 120–72 ja Fennovoima äänin 121–71.

TVO aikoo rakentaa neljännen reaktorin Olkiluotoon, Fennovoima taas kokonaan uuden voimalan Pohjois-Suomeen joko Pyhäjoelle tai Simoon.

TVO:n kohdalla tyhjää äänestivät keskustan Tuomo Hänninen ja SDP:n Johanna Ojala-Niemelä ja Fennovoiman kohdalla SDP:n Ilkka Kantola ja Rakel Hiltunen.

Kokoomus äänesti yhtä edustajaa lukuun ottamatta molempien voimaloiden puolesta. Vihreiden ja perussuomalaisten kaikki edustajat vastustivat molempia. Suurin osa keskustan edustajista äänesti voimaloiden puolesta. Vasemmistoliitosta vain kaksi kannatti voimaloita. Sosiaalidemokraattien ja kristillisten äänet jakautuivat lähes tasan.

Eduskunta hyväksyi äänin 159–35 myös Olkiluodossa sijaitsevan Posivan ydinjätteen loppusijoituslaitoksen rakentamisen laajennettuna. Sinne aiotaan sijoittaa ainakin Olkiluodon ja Loviisan ydinjätteet. Fennovoiman ydinjätteen loppusijoitus on auki, mutta hallitus on patistanut sitä neuvotteluihin Posivan kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viisi edustajaa oli poissa kaikista kolmesta äänestyksestä.

Äänestys ydinvoiman lisärakentamisesta jouduttiin eduskunnassa hetkeksi keskeyttämään ydinvoimaa vastustaneen mielenilmauksen vuoksi. Ensimmäisen eli TVO:n äänestyksen jälkeen muutama ihminen heitti lehtereiltä paperisilppua alas edustajien niskaan ja ryhtyi laulamaan Maamme-laulua uusilla uraani-sanoilla. Puhemies Sauli Niinistö keskeytti äänestykset siksi aikaa kun eduskunnan vartijat poistivat kaksi ihmistä salista.

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) katsoo, että nyt tehty ydinvoimapäätös parantaa Suomen kilpailukykyä ja on ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa hyvä asia.

Kiviniemi uskoo, että useampi vuosi menee, ennen kuin uudet voimalat ovat pystyssä.

Työministeri Anni Sinnemäki pitää eduskunnan päätöstä kahdesta uudesta ydinvoimalasta valtavan isona pettymyksenä. Yhteistyö hallituksessa jatkuu hänen mukaansa kuitenkin samanlaisena kuin tähänkin asti.