Uutiset

Suomalaiset miehet venyivät pituutta viisi senttiä 30 vuodessa

Kaarinalainen Ville Vesa on 201 senttiä pitkä.
Kaarinalainen Ville Vesa on 201 senttiä pitkä.

Suomalaislapset kasvavat yhä hurjempaa vauhtia ja entistä pitemmiksi aikuisiksi. Suomalaismiesten keskipituus on jo noin 181 senttimetriä ja naisten 167,5 senttiä. Noin 30 vuotta sitten miesten keskipituus oli 176 ja naisten 163 senttiä.

– Lapsuusiän pituus kasvaa huomattavasti enemmän, kertoo lastentautien professori Leo Dunkel Itä-Suomen yliopistosta Kuopiosta.

Poikien murrosiän kasvupyrähdys on varhaistunut selvästi.

Myös tytöt kasvavat nopeammin kuin ennen. Samaan aikaan murrosikä alkaa yhä varhemmin.

Uudet mitat perustuvat Dunkelin työryhmän uudistamaan suomalaisten kasvustandardiin. Uudet kasvukäyrät on tarkoitus ottaa käyttöön neuvoloissa viimeistään ensi vuonna.

Syitä kasvun nopeutumiseen ja varhaistuneeseen sukupuolikypsymiseen on useita. Ravinnon ja infektioiden lisäksi psykososiaaliset tekijät vaikuttavat kasvuun.

– Psykososiaaliset häiriöt ovat hyvinkin yleinen kasvun häiriön syy. Normaali kasvu vaatii terveyttä ja rakastavaa ympäristöä, Dunkel sanoo.

Dunkel korostaa, että kypsymisen ja kasvun varhaistuminen liittyy evoluutioon.

– Ilmiötähän hyvin paljon medikalisoidaan ja ajatellaan, että on kysymys ihmislajia uhkaavasta muutoksesta. Mutta voi hyvin olla, että tälle on hyvin luonnollinen evoluutiobiologinen tausta, Dunkel näkee.

LISÄÄ AIHEESTA MAANANTAIN TURUN SANOMISSA.