Uutiset

Shkupolli päätti ex-puolisonsa elämästä ja kuolemasta

Tavallisen näköinen pariskunta tekee uudenvuodenostoksia kauppakeskus Sellon Prismassa Espoossa aatonaaton iltana. Yhden naisasiakkaan mielestä pari ei kuitenkaan vaikuta tavalliselta. Miehen seurassa oleva 42-vuotias nainen on Prisman työntekijä. Naisasiakas on hänen entinen työkaverinsa.

Mies on Ibrahim Shkupolli. Hänellä on lähestymiskielto naiseen, jonka perunalastuja hän pakkaa ostoskasseihin.

Naisasiakas tietää tämän. Hän yrittää kuitenkin tervehtiä myös Shkupollia, mutta saa osakseen vain jäätävän katseen.

– Minulle tuli sellainen olo, että anteeksi että juttelin (naisen nimi) kanssa, työkaveri kertoo myöhemmin poliisille.

Kaupasta pari suuntaa naisen asunnolle, jossa he viettävät yön yhdessä. Aamulla kahdeksan jälkeen Shkupolli tappaa naisen viiltämällä tätä veitsellä kaulaan.

Kohtaloonsa alistunut uhri

Keskusrikospoliisin esitutkintamateriaalista ilmenee, että nainen oli vielä eronkin jälkeen elänyt täysin Shkupollin oikkujen mukaisesti. Vainoharhainen, pakkomielteinen ja sairaalloisen mustasukkainen mies käytännössä kontrolloi entisen puolisonsa elämää. Nainen vaikuttaa alistuneen siihen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lähestymiskieltokin oli osoittautunut hyödyttömäksi viimeistään kuukautta aiemmin. Valot sammutettuna asunnossaan pelännyt nainen oli turhaan anonut apua hätäkeskuksesta. Neuvo kuului: ”Elä nyt normaalisti siinä vaan.”

Shkupolli oli jopa esitellyt naiselle veistään, jolla aikoi tappaa hänet ”niin, että koko maailma hänet muistaa”. Ensimmäisen murhan jälkeen tappaja suuntasikin takaisin Selloon. Siellä mustasukkainen mies tunnettiin jo, koska hän oli uhkaillut myös Prisman miespuolisia työntekijöitä.

Neljä teloitusta Prismassa

Valvontakameran nauhalta näkyy, kuinka Shkupolli astuu sisään kauppakeskus Selloon uudenvuodenaattona kello 9.52. Pian hän löytää etsimänsä, Prismassa työskentelevän miespuolisen esimiehen. Shkupolli tarkkailee häntä hetken hyllyjen takaa. Kello 10.08 Shkupolli siirtyy miehen taakse ja ottaa takin alta esille pistoolin.

Ensimmäinen hätäpuhelu Prismasta soitetaan samalla minuutilla. Shkupolli on juuri ampunut ensimmäinen uhrinsa Sellossa. Sitten puheluita alkaa tulvia. Hätäkeskukseen soittaneen naisen korva on mennyt lukkoon laukauksista.

– Se oli mun selän takana tää mies, kun se ampui, että mulla on tää oikea korva vähän..., nainen sanoo nauhalla.

Todistajien mukaan Shkupolli vihasi naisystävänsä työpaikkaa, koska ei kyennyt hallitsemaan sitä. Vihan seurauksena kuoli uutenavuotena muutamassa minuutissa kolme Prismassa työskentelevää miestä ja yksi nainen.

Valvontakamerat paljastavat, kuinka murhaaja poistuu kauppakeskuksesta kävellen. Nauhalla näkyy rennosti lumisia portaita alas laskeutuva Shkupolli.

Koko maailma saa tietää

Ampujan henkilöllisyys kerrotaan poliisiradiossa jo 19 minuuttia ensimmäisestä hätäpuhelusta. Sekin on liian myöhään, sillä Shkupolli on jo saavuttanut tavoitteensa. Pian hänestä puhutaan ympäri maailman.

Kello lähestyy puoltapäivää, kun Espoon Suvelantiellä asuva nainen hätkähtää hereille. Hän ajattelee: ”Mikä se oli?” Myöhemmin poliisikuulustelussa hän kuvailee ääntä:

– Pamauksia oli yksi, ja sen jälkeen kuului vain normaaleja elämisen ääniä talosta. Katsoin pamauksen jälkeen kelloradiota, ja kello oli tuolloin 11.13.

Kello 14.22 poliisi menee sisään asuntoon, josta pamaus on kuultu. Kalustamattomassa kaksiossa on ainoastaan patja lattialla ja kehystetty valokuva seinällä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Selällään patjalla makaa kuollut Ibrahim Shkupolli. Seinällä olevan valokuvan nainen on kuollut jo aamulla.