Uutiset

JSN: Iltalehdelle langettava päätös Hazardin Halme-kolumnista


Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut langettavan päätöksen Iltalehdelle Kaarina Hazardin kolumnista, joka käsitteli Tony Halmetta. Päätös syntyi äänin 10–1.

Kolumnissa Hazard muun muassa luonnehti Halmetta ”möhkäleen muotoiseksi kotieläimeksi” ja ihmetteli ihailevaa julkisuutta, jota Halme oli hänen mukaansa kuoltuaan saanut.

Neuvosto totesi, että kolumni sisälsi osin oivaltavaa media-analyysia. Kirjoitukseen sisältyi kuitenkin ilmaisuja, joita ei voi pitää hyvän journalistisen tavan mukaisina. Halventavat viittaukset esimerkiksi Halmeen ulkonäköön olivat neuvoston mukaan huonosti harkittuja.

Neuvosto tähdensi, että ihmisarvon kunnioittamisen periaate koskee journalistisessa etiikassa myös vainajaa. Kirjoituksen tapa alistaa vainaja mediakritiikin välineeksi pian kuoleman jälkeen aiheutti lisäkärsimystä omaisille ja läheisille.

Iltalehti julkaisi kolumnin muutama päivä Tony Halmeen kuoleman jälkeen tammikuun puolivälissä. Halme oli entinen kansanedustaja ja nyrkkeilijä.

Hazardin kolumnista tuli ennätysmäärä kanteluja JSN:lle.

Uimonen:Päätös jakanee journalistien mielipiteet

Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtaja Risto Uimonen uskoo, että neuvoston langettava päätös Halme-Hazard-jutussa jakaa mielipiteitä erityisesti journalistien keskuudessa.

Uimosen mukaan asiassa olisi kohtuullisen kestävin perustein voinut päätyä myös päinvastaiseen ratkaisuun. Omaisille aiheutettu kärsimys oli kuitenkin kovaa.

Uimosen mielestä JSN veti nyt selkeän rajan ja osoitti toimintakykynsä itsesääntelyelimenä. Sananvapautta päätös ei hänen mielestään uhkaa.