Uutiset

Rikollisten joukko levittää vääriä seteleitä

Aito 200 euron seteli näyttää tältä. TS/arkisto.
Aito 200 euron seteli näyttää tältä. TS/arkisto.

Ulkomaalaisten rikollisten joukko yrittää poliisin mukaan parasta aikaa levittää Suomeen vääriä 200 euron seteleitä. Levitys on aloitettu Keski- ja Pohjois-Suomesta, mutta keskusrikospoliisi pelkää, että väärät setelit leviävät koko maahan.

Tähän mennessä Suomesta on löydetty toistakymmentä väärää 200 euron seteliä. KRP:n mukaan väärennökset ovat suhteellisen hyvälaatuisia ja ne on todennäköisesti valmistettu ulkomailla.

– Kauppojen kannattaa olla varuillaan, kun näin isoa seteliä tarjotaan. Harvoinhan näin isoja seteleitä on liikkeellä aitoinakaan, rikosylikonstaapeli Panu Osanen muistuttaa.

KRP epäilee, että väärennettyjä seteleitä käyttävät ihmiset ovat ulkomaalaisia, jotka ovat saapuneet Suomeen vain tätä varten. Poliisi on kiinnostunut erityisesti Liettuan rekisterissä olevasta Nissan Primera -henkilöautosta.

Levitysyritys noudattelee samanlaista kaavaa kuin vuonna 2008, jolloin liettualaisporukka onnistui levittämään Suomeen kesälomakuukausina lähes 300 väärennettyä 200 euron seteliä. Nyt liikkeellä olevat setelit ovat täsmälleen samanlaisia.

Väärennettyjen seteleiden levittämisen aloittaminen juuri pääsiäisen kynnyksellä ei ole sattumaa. Tämä on tyypillisesti otollista aikaa levityksen aloittamiselle, koska pankit ovat kiinni.

Seteliväärennöksiä yritetään levittää siten, että suurella setelillä maksetaan pikkuostoksia. Kauppojen ja muiden liikkeiden henkilökunnan kannattaakin olla tarkkana, kun maksuksi tarjotaan näin isoja seteleitä.

Nyt liikkeellä olevissa väärennetyissä 200 euron seteleissä kääntöpuolen arvomerkintä ei vaihda selkeästi väriä seteliä käänneltäessä. Parhaiten väärän setelin tunnistaa vertaamalla sitä aitoon rahaan. Vertailurahan ei välttämättä tarvitse olla toinen 200:n seteli, vaan vertailu onnistuu minkä tahansa eurosetelin kanssa.