Talous

Voimanainen valaa uskoa

Liisa Leino lumoutuu sulan raudan kirkkaudesta aina käydessään Leinovalun tuotantotiloissa. Hän myös uskoo, että raskaimmat lama-ajat alkavat valimolta olla ohitse.
Liisa Leino lumoutuu sulan raudan kirkkaudesta aina käydessään Leinovalun tuotantotiloissa. Hän myös uskoo, että raskaimmat lama-ajat alkavat valimolta olla ohitse.

Sulan raudan kirkkaus tekee Liisa Leinoon vaikutuksen aina, kun hän käy salolaisen Leinovalu Oy:n sulatossa. Raudasta ja teräksestä valetaan osia esimerkiksi laivojen dieselmoottoreihin tai nostureihin. Tämän raskaan metallin yrityksen rautakourat ovat lähes järjestään miehiä.

Tuotantotiloissa käydessään perheyhtiön hallituksen puheenjohtaja on useimmiten ainoa nainen joukossa. Häntä miehinen ilmapiiri ei kuitenkaan vaivaa.

– Minä ajattelen työntekijöitä aina ensisijaisesti leinolaisina ammattilaisina, en naisina tai miehinä.

Samalla tavalla hän asennoituu istuessaan Leinovalun, Rautaruukin, M-Realin ja Alkon hallitusten kokouksissa tai vakuutusyhtiö Varman hallintoneuvostossa. Sukupuolella ei ole merkitystä, tiedot ja pätevyys ratkaisevat.

Liisa Leino, 49, johtaa Leinovalua jo neljännessä polvessa. Hänellä on ohjat käsissään hallituksen puheenjohtajana, toimitusjohtaja tulee suvun ulkopuolelta. Muiden yhtiöiden hallituksiin hän lähti, kun pyydettiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Osaamistaan Leinon ei tarvinnut epäillä, sillä kokemusta on vuosien mittaan tullut eri firmoista ja kaikilta bisneksen osa-alueilta.

Liisa Leino pitää hyvänä sitä, että naiset näkyvät entistä vahvemmin yhtiöiden hallituksissa. Enemmänkin heitä saisi olla, mutta itsetarkoitus ei naisten rekrytointi kuitenkaan saa olla.

Naisten vähyys firmojen hallituksissa johtuu Liisa Leinon mielestä siitä, että naiset ovat yhä vähemmistönä firmojen toimitusjohtajina. Yleensä vasta toimitusjohtajatason tehtävät pätevöittävät hallituksiin. Firmojen ykköspaikoilla oppii katsomaan kokonaisuutta. Sen hahmottaminen on perustaito myös hallituksessa. Lisää naisia kuitenkin tulee, kunhan he kasvavat ja kehittyvät hallitustehtäviin.

Liisa Leino itse on rakentanut uraansa määrätietoisesti nuoresta lähtien. Hän hakeutui tietoisesti etsimään kokemusta perheyhtiön ulkopuolelta ja hakeutui myös erilaisiin tehtäviin ja kansainvälisiin kuvioihin.

– Kotona kannustettiin opiskelemaan laaja-alaisesti, mutta ei koskaan edellytetty, että Leinovalun johtaminen on velvollisuuteni.

Liisa Leino on keskittynyt työhönsä, jonka hän sekoittaa luovasti vapaa-aikaan. Tiukat työajat eivät ole koskaan tuntuneet luontevilta.

Omaa perhettä Leino ei ole perustanut, mutta yhteys vanhempiin ja siskon perheeseen on tiivis.

LUE LISÄÄ AIHEESTA KESKIVIIKON TURUN SANOMISTA