Uutiset

Rusi perää Supolta selvityksiä Stasi-vakoilusta

Itä-Saksan vakoilujärjestö Stasin toimijaksi aiheettomasti epäilyjen kohteena ollut suurlähettiläs Alpo Rusi on tehnyt tutkintapyynnön Suomen suojelupoliisin toiminnasta.

Rusi katsoo Supon syyllistyneen rikokseen, kun se jätti nykyisin SAK:n viestintäpäällikkönä toimivaa Riitta Juntusta koskevan tutkinnan aloittamatta vuonna 2002. Rusin mukaan mediassa oli tuotu esille Juntusta koskevia tietoja, joiden perusteella olisi ollut syytä epäillä Juntusen syyllistyneen jopa törkeään vakoiluun.

Asiasta kertoi kokoomuksen verkkolehti Verkkouutiset. Sen mukaan Rusi on tehnyt oikeuskanslerille tutkinta- ja toimenpidepyynnön suojelupoliisin toimista koskien Stasille 1979–1985 töitä tehnyttä "Katia".

Alpo Rusin mielestä Supo käytti virka-asemaansa väärin, kun se aloitti tutkinnan hänestä, mutta jätti sen suorittamatta Juntusen kohdalla.

Verkkouutisten tietojen mukaan "Katin" tapauksessa on tullut äsken esiin uutta materiaalia. Rusin kantelun mukaan kyse oli "kovasta vakoilusta" Stasin radiotiedustelun ja vastavakoilun osastolla HA III.