Uutiset

Lakkosuma voi purkautua pääsiäisen jälkeen

Kevät ei tule ilman lakkouhkia. Vaikka kuljetusalojen työtaistelut on nyt käyty, jäljellä on koko joukko nihkeästi eteneviä neuvotteluja. Sopu AKT:n sopimuksista näyttää helpottavan teollisuuden riitoja. Muualla kuitenkin kytee.

Työehtosopimukset päättyvät keskiviikkona mm. keskeisillä palvelualoilla. Palvelualojen ammattiliitto PAM hakee sopimuksia noin 315 000 työntekijälle.

Aloista suurimpia ovat kauppa, ravintolat, hotellit, kiinteistönhuolto ja vartiointi. Kahden viimeksi mainitun neuvottelut ehdittiin jo katkaista, mutta ainakin kiinteistöväki palasi perjantaina neuvottelupöytään. Lakko lopettaisi siivouksen.

Kaupan sopimuksen piirissä on noin 170 000 työntekijää. Hotelleissa ja ravintoloissa työehtoja sorvataan yli 60 000:lle. Kiinteistönhuollossa väkeä on noin 40 000.

Ilman sopimuksia ovat myös Alko ja apteekit.

Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL järjestää 7. huhtikuuta kolmen päivän lakon, elleivät neuvottelut etene sen toivomalla tavalla. Työtaistelun piirissä olisi seitsemän suurta yritystä, niiden 12 tehdasta ja leipomoa sekä 4 500 työntekijää.