Uutiset

Kakolanmäen tulipalo oli
luultavasti tuhopoltto

Palon liekit näkyivät kaupungin keskustaan saakka.
Palon liekit näkyivät kaupungin keskustaan saakka.

Kymmenien metrien korkuiset liekit punersivat sunnuntai-iltana Turun keskusta-aluetta Kakolanmäellä, missä tuli tuhosi isokokoisen varastorakennuksen entisen Kakolan vankilan satamanpuoleisella sivustalla. Varsinais-Suomen hätäkeskus sai hälytyksen noin kello 19.47 ja ensimmäiset yksiköt olivat palopaikalla jo muutamien minuuttien kuluttua.

Sammutustöitä johtaneen palomestari Reijo Salmisen mukaan palo oli todennäköisesti sytetty tahallaan. Aidatulla alueella oli nähty aiemmin luvattomia liikkujia.

Palo roihusi iltakahdeksan aikaan täydellä voimalla ja tuli eteni 120 metriä pitkässä ja 30 metriä leveässä rakennuksessa nopeasti. Savunmuodostus oli runsasta. Palokunnan työskentelyä haittasi ahtaus, sillä sammutusyksiköt eivät mahtuneet kulkemaan Kakolanmäen laella kapeassa entisen päärakennuksen ja joenpuoleisen uudemman varastorakennuksen kujassa. Paikalle saapui nopeasti toistakymmentä sammutusyksikköä, kaukaisimmat Kaarinasta, Raisiosta ja ympäristökunnista.

Salmisen mukaan ahtauden lisäksi sammutusta haittasi veden puute. Alueen vesiposteista useimmat olivat jäässä ja vettä jouduttiin tuomaan useita tankkiautollisia lähiseudulta. Liekkimerestä ei levinnyt juurikaan kipinöitä vankila-aluetta kauemmas.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuli näytti noin puoli yhdeksän tienoilla hiukan laantuvan, mutta ryöpsähti taas korkeisiin liekkeihin satamanpuoleisessa päässä. Varastossa säilytettiin puutavaraa ja muita tarvikkeita, joita oli käytetty entisen vankilan pajoissa ja kunnostustöissä. Ensitietojen mukaan siellä ei kuitenkaan säilytetty myrkyllisiä aineita.

Viranomaiset kehottivat lähiseudun asukkaita sulkemaan ikkunat ja ilmastoinnin. Lähimmät puurakennukset olivat muutaman sadan metrin päässä palopaikasta, kerrostaloja oli lähempänäkin.

Tuli otti lopullisesti noin 3 000 neliön suuruisen rakennuksen haltuunsa ja palo näkyi kauas eri puolille Turkua liekkien lyödessä korkealle. Peltipinnoitettu rakennus oli ennen iltakymmentä suurimmalta osin romahtanut ja rankoina. Palomestari Salmisen mukaan palopesäkkeitä oli vielä sortuneiden peltikasojen alla ja niitä kaivettiin esiin kaivinkoneilla.

Paikalle kerääntyi satamäärin yleisöä, jota poliisi joutui estämään menemästä liian lähelle. Liikenne puuroutui sataman päässä pikkukaduilla ja poliisi joutui ohjaamaan sitä. Kymmeniä ihmisiä kapusi jyrkkää rinnettä Pakkarinkadun puolelta sataman sivustalta ylös vankila-aluetta kiertävälle verkkoaidalle, josta avautui suora näkymä noin viidenkymmenen metrin päässä palavaan rakennukseen.

Monet ihmiset olivat liukkailla, lumisohjoisilla rinteillä todellisessa vaarassa, taiteillessaan sataman puolella louhikkoisilla paikoissa, joissa ei muuten liikuta.