Uutiset

Renkaiden vaihtoon
ei kannata kiirehtiä

Nastarenkaita ei ole poliisin mukaan syytä vaihtaa pois autosta pelkän kalenterin perusteella.
Nastarenkaita ei ole poliisin mukaan syytä vaihtaa pois autosta pelkän kalenterin perusteella.

Autoilijoiden ei ole syytä sännätä liian aikaisin renkaiden vaihtoon tänä keväänä. Ankara ja runsasluminen talvi on pikkuhiljaa takana, eikä aurinko ole vielä ennättänyt sulattaa läheskään kaikkia teitä kesärengaskuntoon. Nastarenkaat pitäisi vaihtaa kesärenkaisiin pääsiäisestä viikon päästä eli 12. huhtikuuta, mutta nyt kannattaa tarkkailla ennen kaikkea sääoloja ja lämpötiloja. Nastarenkaita ei ole poliisin mukaan syytä vaihtaa pois autosta pelkän kalenterin perusteella.

– Ei missään tapauksessa kannata kiirehtiä renkaiden vaihtamista. Kelin mukaan pitää toimia, neuvoo ylikomisario Petri Pahkin Liikkuvan poliisin Kuopion yksiköstä.

Pääsiäinen sijoittuu tänä keväänä aivan huhtikuun alkuun, sillä pitkäperjantaita vietetään 2. huhtikuuta. Pääsiäisen liikenteessä ajavien autoilijoiden kannattaa pelata varman päälle ja antaa talvirenkaiden pyöriä edelleen auton alla.

– Etenkin jos pääsiäismatka suuntautuu pohjoiseen päin, ehdottomasti kannattaa ajaa talvirenkailla. En usko, että syrjäiset ja pienemmät tiet sulaisivat niin paljon, että niillä pystyisi turvallisesti kesärenkailla ajamaan, Pahkin sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Autoilijoiden ei ole syytä pelätä sakkoja, vaikka nastarenkaat ovat autossa huhtikuun puolivälin jälkeenkin. Poliisin lähtökohta on se, että liikenteessä ajetaan turvallisesti. Sääolot voivat keväällä muuttua nopeasti auringonpaisteesta räntä- tai lumisateeksi, jolloin keli vaihtuu hetkessä hankalaksi ja talvirenkaat ovat silloin ainoa oikea valinta.

Aurinko sulattaa teiden varsilla olevia lumipenkkoja, jotka ovat tänä keväänä isompia kuin moneen vuoteen. Sulamisvedet jäätyvät pakkasöinä, joten etenkin aamuisin teiden pinnoilla voi olla petollisen vaarallisia jäisiä kohtia.

– Päiväsaikaan on taas olemassa vesiliirron mahdollisuus, Pahkin täydentää.

Pääteillä ajourat ovat näin keväisin yleensä sulia, mutta keskiviivan kohdalla ja ajourien välissä voi olla jääpolanteita. Ne ovat vaarallisia etenkin ohitustilanteissa ja kaistaa vaihdettaessa.