Uutiset

Näin ravintolayrittäjä etsii ruokaa roskiksesta - katso video

Vaasan terveysviranomaiset ovat tutkineet tapausta, jossa ravintolayrittäjä penkoo toistuvasti viereisen ruokakaupan keittiöjäteroskista. Ympäristöinsinööri Ulla Udd teki vinkin perusteella kollegansa kanssa tavanomaisen valvontatarkastuksen epäiltyyn ravintolaan helmikuussa. Ravintolasta otettiin näytteitä, joista yksi ei täyttänyt vaatimuksia. Se ei kuitenkaan Uddin mukaan ole kovin harvinaista, joten roskisruuan käytöstä ei saatu todisteita.

Pian tämän jälkeen terveystarkastajille toimitettiin video, jolla näkyy, kuinka epäillyn ravintolan osakas tulee useana iltana jätekatokseen ja penkoo keittiöjäteastiaa käsin ja harjanvarren avulla.

Nainen nostaa muutaman kerran elintarvikkeita roskiksesta, lukee niiden kansitekstejä ja kantaa osan sylissään ulos katoksen ovesta. Viimeisellä videolla näkyy, kuinka hän kantaa ruokaa ulos ovesta, minkä jälkeen auton ajovalot syttyvät oven takana. Toinen kamera on tallentanut ulkoa sen, kuinka nainen kävelee autostaan sisään omaan ravintolaansa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Videota on kuvattu useina eri päivinä ja kuvamateriaalia on yhteensä 31 minuuttia. Ylikomisario Kauko Harjula Pohjanmaan poliisista kertoo, että sekä epäillystä ravintolayrittäjästä että videon kuvaajasta on tehty rikosilmoitus.

Tarkastus ei vahvistanut epäilyä

Kun tarkastajat näkivät videon, he ottivat seuraavana päivänä yhteyttä Eviraan kysyäkseen toimintaohjeita ja hakivat ravintolan vieressä sijaitsevasta kaupasta tietoja poisheitetyistä elintarvikkeista. Kaksi päivää videon näkemisen jälkeen he tekivät ravintolaan uuden tarkastuksen, jossa selvitettiin käytetyn ruuan alkuperää.

– Teimme inventoinnit ja pyysimme kuitit, mutta emme pystyneet osoittamaan, että roskiksesta otettuja ruoka-aineksia olisi käytetty ravintolassa, Udd sanoo.

Ravintolan omistavan pariskunnan mukaan penkominen on lajittelua. He molemmat kiistävät, että roskiksesta olisi otettu mitään.

– Ensinnäkin se, että vaikka näin olisi tehty, sillä ei ole mitään tekemistä pizzerian kanssa, nainen sanoo.

Mies puolestaan kertoo tehneensä rikosilmoituksen salakatselusta.

– Kun salakatselu on Suomessa laitonta, se tarkoittaa silloin (että video on) mitätön, se on aivan mitätön, mies huutaa.

Terveysviranomaisten mukaan asiaa on enää hyvin vaikea selvittää.

– Olemme käyneet ottamassa näytteitä ylimäärinkin. Jatkotoimenpiteenä kaupan roskis on nyt lukittu. Sieltä ei nyt enää ainakaan voi ottaa, Udd sanoo.

Video on lähetetty myös Eviraan. Sen kuvaaja ei halua esiintyä lehdessä omalla nimellään. Hän on samassa kaupunginosassa sijaitsevan toisen ravintolan omistaja. Kuvaaja perustelee videokuvaamista sillä, että näki yrittäjän usein viettämässä aikaa roskakatoksessa ja menevän sen jälkeen suoraan ravintolaansa.

– En voinut ensin uskoa, että joku tekisi niin. Kuvasin ensin yhdellä kameralla katoksen sisällä ja sitten myöhemmin kuvasimme kahdella kameralla samaan aikaan, kuvaaja kertoo.

Katso video ruuan etsimisestä

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy