Uutiset

Suhtautuminen avioeroihin uhkaa jakaa EU:n kahtia

Suhtautuminen avioeroihin uhkaa jakaa EU:n kahtia. Kymmenen unionimaata lähinnä Itä- ja Etelä-Euroopasta on lähdössä omille teilleen avioerolainsäädännössä.

EU-komissio ehdotti tänään kansainvälisiä avioeroja koskevaa säädöstä, joka koskisi vain säädösehdotuksen antamista pyytäneitä jäsenmaita.

Muun muassa Suomi, Ruotsi ja Tanska ovat jäämässä yhteistyön ulkopuolelle, koska ne haluavat pitää kiinni liberaalimmista avioerolaeistaan.

Komissio haluaa selkiyttää tilannetta eroissa, joissa osapuolet ovat eri maista. Jos avioeron osapuolet ovat erimielisiä siitä, minkä maan lainsäädäntöä heidän tapauksessaan tulisi soveltaa, määräytyisi lainsäädäntö nyt heidän viimeisimmän yhteisen asuinpaikkansa mukaan.

Jos Suomi olisi mukana yhteistyössä, joutuisi esimerkiksi kreikkalaisen miehen kanssa avioliitossa ollut ja Kreikassa hänen kanssaan viimeksi asunut suomalainen nainen toteuttamaan avioeron erimielisyystapauksessa Kreikan lakien mukaan.

Ehdotuksen toteutuminen edellyttää EU-parlamentin ja jäsenmaiden enemmistön hyväksyntää. Kansainvälisiä avioeroja otetaan EU:ssa vuosittain noin 140 000.