Uutiset

Kiikkerät tikkaat vievät remontoijia sairastuvalle

Kodin remontti- ja huoltotöissä sattuvat tapaturmat lähettävät vuosittain tuhansia suomalaisia sairauslomille. Kansallisen uhritutkimuksen mukaan remontoinnissa ja kodin huoltotöissä sattui viime vuonna noin 80 000 tapaturmaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen yksikönpäällikön mukaan yleistä on muun muassa, että korkealla työskennellessä turvavaljaat unohtuvat tai remontoidessa keikutaan liian kiikkerillä tikkailla. Lääkärireissu on vuosittain edessä noin 25 000 remontoijalla, ja noin 10 000 joutuu sairauslomalle.

Remontointitapaturmat sattuvat yleisimmin nuorille aikuisille. Niitä tapahtuu useimmin kesällä omakotitalo- tai rivitalo-asunnolla tai mökillä. Kaikkiaan tapaturmia sattui viime vuonna yli miljoona.

Tutkimuksessa selvitettiin myös väkivaltakokemuksia. Fyysisen väkivallan uhriksi joutui viime vuonna kuusi prosenttia kansasta. Jopa joka kolmas oli huolissaan väkivallan kohteeksi joutumisesta.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan viime vuosina etenkin katuväkivalta on vähentynyt, mutta työpaikkaväkivalta lisääntynyt.

Tutkimukseen haastateltiin yli 7 000:ta suomalaista.