Paikalliset

Uuden tai korjatun Myllysillan
saa alle 10 miljoonalla eurolla

Myllysillan korjaaminen tulee uusimman arvion mukaan maksamaan melkein saman verran kuin uuden rakentaminen.
Myllysillan korjaaminen tulee uusimman arvion mukaan maksamaan melkein saman verran kuin uuden rakentaminen.

Päättääpä Turun kaupunki sitten rakentaa uuden, ehomman sillan notkahtaneen Myllysillan tilalle tai korjata vanhan, kustannuksista tai aikataulusta on vaikea hakea tukea kummankaan vaihtoehdon puolesta. Alustavien laskelmien mukaan sekä korjaus että uusi silta maksavat alle 10 miljoonaa euroa. Maanantaisten arvioiden mukaan silta avataan liikenteelle kesällä 2011. Molemmista siltavaihtoehdoista tehdään vielä tarkempia laskelmia, sillä jos kaupunki päätyy korjauttamaan sillan, rahaa kuluu muuhunkin kuin perustuksiin.

– Jos silta korjataan, vanhan sillan kanteen on tehtävä pakolliset vesieristykset, kertoo rakennuttamispäällikkö Kimmo Laula kiinteistöliikelaitokselta.

Kaupunki on käyttänyt alustavien laskelmien tekoon ulkopuolisia asiantuntijoita. Keitä, sitä Laula ei halua paljastaa, vaan toteaa, että asiantuntijat ovat sekä Turusta että muualta. Myöskään sillan lopullinen suunnittelija ei ole vielä selvillä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ennen ensi vuoden kesää siltaa ei saada avattua liikenteelle.

– Sillantekoon kuuluu työtehtäviä, kuten asfaltointi, jotka vaativat selvästi plussan puolella olevan lämpötilan, Laula selvittää.

Siltavaihtoehdoista päättää kiinteistöliikelaitoksen johtokunta, joka ei kokoonnu kuluvalla viikolla eikä ensi viikolla. Aikaisintaan johtokunta käsittele asiaa pääsiäisen jälkeen.

Kaupunginhallitus puolestaan voi purkaa kustannuksiin vahinkorahastoa. Laulan mukaan vielä ei ole päätetty, kustannetaanko uusi silta kokonaan vahinkorahastosta vai otetaanko rahaa mahdollisesti muualtakin.

Päätöstä siitä, kilpailutetaanko sillan rakentaminen tai korjaus, ei Laulan mukaan ole vielä tehty.

– Se päätös tehdään vasta sitten, kun jompikumpi vaihtoehdoista on valittu. Uskon kuitenkin, että kaupunki kilpailuttaa hankkeen, koska niin saadaan oikea hinta. Kilpailuttaminen tosin vie aikaa kolmesta viiteen kuukautta.

Mikäli kaupunki päätyy uuden sillan hankintaan, se edellyttää ympäristölupaa, koska uuteen siltaan rakennetaan todennäköisesti siltaa kannattelevat virtapilarit. Toimenpiteet luvan hakemiseksi on jo aloitettu.

– Näin tehdään, vaikka kaupunki saattaa päätyä vanhan korjaamiseen. Lupa on kuitenkin varmuudeksi sitten valmis eikä sitä tarvitse hakea päätöksen jälkeen, Laula avaa varmistuskeinoa.

Virtapilarit pienentävät joen aukkoa, siksi ne tarvitsevat luvan.

Uusi silta rakennetaan fyysisesti samaan kohtaan kuin notkahtanut Myllysiltakin.

– Näin siksi, että läntisellä rannalla on vastassa Koulukatu, itäisellä rannalla Myllyahteen liikenne kohdistuu suoraan sillalle.

Jäätä sulatetaan yhä sillan alla kierrättämällä vettä joen pohjassa. Neliasteinen vesi sulattaa jäätä alta käsin. Jäälle ei pidä enää mennä, koska jään pinnasta ei välttämättä huomaa sen heikkoutta.

Myös turvamiehet on poistettu sillan molemmista päistä.

– Alueella on nyt kiertävä vartiointi. Häiriköinti alueella päättyi, kun paikalle saatiin korkeat, kiinteät aidat. Poliisinauhakaan ei aiemmin estänyt joitakin kipuamasta aitojen yli.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kiinteistöliikelaitos mittaa sillan notkahdusta joka aamu vastakin.

– En osaa sanoa milloin mittaaminen päättyy. Haluamme seurata, miten silta käyttäytyy.

Asiantuntijan arvion mukaan painaumanopeuden vaihtelu johtuu todennäköisesti lämpötilavaihtelusta. Laskennallisesti 10 asteen lämpötilan lasku aiheuttaa sillassa 7,5 millin vajoaman.

Sillan painauma on nyt 122,9 senttiä. Viikonloppuna se vajosi perjantaista lauantaihin kaksi milliä, lauantaista sunnuntaihin noin viisi milliä ja sunnuntaista maanantaihin noin 11 milliä.