Talous

Turun seudulle syntyi 800 pienyritystä viime vuonna

– Jos huonekalulla on tunnearvoa tai siinä on hyvä istua, kannattaa se ehdottomasti tuoda verhoilijan käsittelyyn, Tanja Lillunen sanoo.
– Jos huonekalulla on tunnearvoa tai siinä on hyvä istua, kannattaa se ehdottomasti tuoda verhoilijan käsittelyyn, Tanja Lillunen sanoo.

Uusien pienyritysten määrä kasvoi Turun seudulla viidenneksellä viime vuonna verrattuna kahteen aikaisempaan vuoteen. Turun seudun yrityspalvelukeskus Potkurin neuvonnassa käyneet perustivat viime vuonna lähes 800 yritystä, joista kolme neljästä toimii palvelualalla. Toiseksi eniten perustettiin kaupan alan yrityksiä.

Perustamisintoa selittävät suurissa yrityksissä tehdyt irtisanomiset. Moni työpaikkansa menettänyt on perustanut omalle osaamiselleen perustuvan yrityksen, jolla työllistää nyt itsensä.

Yrittäjiltä löytyy uskoa ainakin hyvinvointipalveluiden ja pienten erikoisalan kauppojen menestymiseen. Kentälle on syntynyt tilaa myös suurten yritysten ulkoistaessa huolto- atk-, siivous- ja ruokapalveluitaan.

Vaikka työmarkkinoiden epävarmuus on pakottanut monet yrittäjyyden tielle, useimmat uusista yrittäjistä ovat haaveilleet omasta pitkään. Yrittämisessä on riskinsä, mutta sen koetaan lisäävän myös omaa elämänhallintaa.

Verhoilja ja tekstiiliartesaani Tanja Lillunen pohti vuoden verran oman yrityksen perustamista. Taantuma ei ollut paras aika perustamiseen, mutta alalla ei myöskään ole vapaita työpaikkoja.

– Nyt unelmani vihdoin toteutui. Kierrätys ja ekologisuus ovat itselleni tärkeitä asioita, ja onneksi ne ovat sitä tänä päivänä monelle muullekin, Verhoomo Vekin Lillunen sanoo.

Lisää aiheesta lauantain Turun Sanomissa.