Uutiset

Huostaanottokohun keskelle joutunut turkulaispoika jää kotiin

Suomalais-venäläiseksi kiistakapulaksi joutunut seitsenvuotias turkulaispoika saa jäädä vanhempiensa luo. Pojan perhe kertoi perjantaina allekirjoittaneensa Turun sosiaaliviranomaisten kanssa sopimuksen, jolla huostaanottovaateet kumottiin.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat verkkosivuillaan. Pojan äiti kuitenkin kiistää HS:n tiedon, että kotiin jäämisestä olisi sovittu vain kesäkuuhun asti. Hänen mukaansa poika saa olla vanhempiensa luona pysyvästi.

– Meidän täytyy nyt tavata psykologi viisi tai kuusi kertaa, mutta sen jälkeen ei ole mitään velvoitteita, äiti kertoi perjantai-iltana.

Hänen mukaansa viranomaiset vierailivat perheen luona ensimmäisen kerran torstaina.

Venäjä näytti voimansa

Tapauksesta nousi tällä viikolla laaja kohu, kun Venäjän lasten oikeuksien valtuutettu Pavel Astahov saapui henkilökohtaisesti selvittämään asiaa. Helmikuussa huostaanotettu poika karkasi viranomaisilta alkuviikosta ja perhe linnoittautui kotiinsa.

Astahov ilmoitti keskiviikkona sopineensa turkulaisviranomaisten kanssa pojan kotiuttamisesta. Hänen mukaansa nämä myönsivät toimineensa tapauksessa väärin. Sosiaaliviranomaiset eivät ole kommentoineet yksittäistapausta.

– Asiassa on edetty meidän normaalien käytäntöjemme mukaan, vakuutti Turun peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa edelleen perjantaina.

Pojan äidin mukaan asia ratkesi nimenomaan Astahovin puututtua peliin.

– Venäjä pakotti heidät (sosiaaliviranomaiset) tähän.