Uutiset

Poliisin tapa tuoda suruviesti painaa paljon omaiselle

Väkivaltainen kuolema muuttaa omaisen koko loppuelämän. Henkirikosuhrien omaisilla on muita surijoita enemmän fyysisiä sairauksia, mielenterveyshäiriöitä ja jopa kuolleisuutta.

Tänään julkistetun suomalaistutkimuksen mukaan puolella henkirikosuhrien omaisista on rikoksen aiheuttama psyykkinen häiriö kuten masennus, unihäiriö tai traumaperäinen stressihäiriö.

Poliisilla on merkittävä rooli uhrien omaisten tulevaisuudessa, sillä tapa, jolla kuolinviestin saa, vaikuttaa syvästi henkirikosuhrien omaisten tulevaan elämään.

Toipumista surusta haittaa, ettei omaisten asema ole riittävän turvattu lainsäädännössä. Omaiset kokevat, että järjestelmä suosii enemmän syytetyn oikeuksia. Pitkä oikeusprosessi pitää myös surun pinnassa.

Psykologi, psykoterapeutti Soili Poijulan mukaan traumaattisen menetyksen kokeneet toivovat aktiivista yhteydenottoa ammattiauttajilta.

– Omaisia harmittaa, että uhria ei kunnioiteta vainajana. Uhri joutuu julkisuuteen ja hänestä julkistetaan jopa virheellisiä tietoja, eikä näitä korjata. Omaisten yksityisyyttä rikotaan myös, Poijula kuvaa tutkimustuloksia.