Uutiset

Paketit pakenevat postista
kauppoihin ja kioskeihin

Myyjä Jaana Kaura luovutti paketin Martina Sundströmille Kirkkotien Siwassa.
Myyjä Jaana Kaura luovutti paketin Martina Sundströmille Kirkkotien Siwassa.

Kasvavan verkkokaupan pakettivirrasta ei näytäkään tulevan pelastajaa hiipuvien kirjelähetyksien kanssa kamppailevalle Itellalle, entiselle Suomen Postille. Vaikka verkkokauppa on kasvanut viime aikoina huomattavasti enemmän kuin tavarakauppa keskimäärin, ei verkkokauppaan liity enää välttämättä pakettien lähettäminen.

– Kotimaan pakettiliikenne on kokonaisuudessaan jopa vähentynyt 10 prosentilla samaan aikaan kun verkkokauppa on kasvanut saman verran. Selityksenä on nettikauppojen noutopisteiden räjähdysmäinen suosion kasvu, sanoo johtaja Seppo Roponen TNS Gallupilta.

Varsinkin pääkaupunkiseudulla ovat nopeasti yleistyneet verkkokaupat, joissa tilaukset tehdään ja maksetaan netissä, mutta tuotteet haetaan itse varastomaisista kaupoista. Tällaisia ovat esimerkiksi Verkkokauppa.com, Konebox ja Kokkiman.com.

Postin asemaa tukaloittavat myös lähetyksistä kisaavat useat kotimaiset ja ulkomaiset kuljetusyhtiöt, joista monet ovat maidensa entisiä kansallisia posteja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pakettibisnes
Itellalle tärkeä

Itellan liiketoimintajohtajan Tommi Sunikan mukaan verkkokauppa on Itellalle strategisesti erittäin tärkeä. Se on osa logistiikkapalveluja, joilla Itella paikkaa kutistuvaa kirjeiden lähetystä.

– Verkkokaupan palveluiden ympärille voi räätälöidä laajoja kokonaispaketteja markkinoinnista varastointiin, hän kertoo.

Sunikan mukaan isoin osuus palvelusta rahallisesti on kuitenkin edelleen itse pakettien lähettäminen. Noutopistemyynnin yleistyminen ei olekaan jäänyt häneltä huomaamatta.

– Se on varsinkin ulkomailla vielä yleisempää kuin Suomessa, maailmalla iso osa käydään ostamassa verkkokauppojen myymälöistä, Sunikka kertoo.

Hän ei kuitenkaan myönnä, että tilanne huolestuttaisi.

– Meidän täytyy vain varmistaa, että palvelumme ovat tarpeeksi yksinkertaisia ja hyviä, jotta ihmiset hakevat tavaransa mielellään omasta postista.

Itella ei kerro markkinaosuuttaan pakettilähetyksissä, Sunikan mukaan he ovat vielä ykkösiä Suomessa.

– Mutta kilpailu on todellakin kovaa, hän huokaa.