Uutiset

Vanhanen vihjasi superkarttuman säilyvän ennallaan

Vanhasen mukaan eläkkeen superkarttuman ikäraja voitaisiin pitää ennallaan. Kuva: Lehtikuva.
Vanhasen mukaan eläkkeen superkarttuman ikäraja voitaisiin pitää ennallaan. Kuva: Lehtikuva.

Helsinki, STT
Eläkkeiden superkarttuma voisi pääministeri Matti Vanhasen mukaan ehkä säilyä ennallaan, vaikka yleistä eläkeikää ollaan nostamassa 63:sta 65:een vuoteen. Vanhanen sanoi Ylen TV1:n Ykkösaamu-ohjelmassa, että hänen painotuksensa on se, että superkarttuman ikäraja pidettäisiin ennallaan.
 Superkarttuma tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että mitä pidempään jaksaa olla töissä, sitä suurempi eläke on. Se alkaa nyt kertyä 63-vuotiaana.
 Vanhasen mukaan eläkeiän nostaminen on niin iso periaatteellinen kysymys, että hallituksen pitää näyttää siinä suuntaa ja johtajuutta. Asiasta ei kysytty etukäteen ay-järjestöiltä tai neuvoteltu niiden kanssa. Se on närkästyttänyt järjestöt perinpohjaisesti saaden ne uhkailemaan jopa yleislakolla.
 Pääministeri kaipaa kuitenkin tulevaisuudessa yhteistyötä ay-liikkeen kanssa, muun muassa palkkapolitiikan koordinaatiossa.
- Siinä tarvitaan vielä paljon ponnisteluja, jotta saadaan työnantajapuoli mukaan. Hehän ovat olleet näissä kysymyksissä täysin umpikuuroja kohta kaksi vuotta. Tämä kriisi koskettaa myös työnantajia, hän sanoi.