Uutiset

Herman Simm vuosikausia KGB:n uskottuna

TS/Viron suojelupoliisin kuva-arkisto<br />Viron puolustusministeriön entinen virkamies Herman Simm sai vakoilutuomionsa keskiviikkona.
TS/Viron suojelupoliisin kuva-arkisto
Viron puolustusministeriön entinen virkamies Herman Simm sai vakoilutuomionsa keskiviikkona.

Tallinna (STT)

Viron puolustusministeriön entinen huippuvirkamies Herman Simm on osoittautunut myös erittäin tehokkaaksi vakoojaksi. Lisäksi hän oli KGB:n uskottu mies Virossa jo 1980-luvun puolivälissä.

Simm, 61, luovutti Venäjän ulkomaantiedustelulle SVR:lle reilusti yli 3 000 asiakirjaa 1995-2008. Pelkästään sotilasliitto Natoa koskevia dokumentteja oli satoja. Viron suojelupoliisin Kapon päällikön Raivo Aegin mukaan kysymys on sekä Viron että Naton historian pahimmasta vakoilutapauksesta.

Kapon tutkinnassa ilmeni, että vuodettujen asiakirjojen joukossa oli tietoa myös Naton "perusteilla olevista järjestelmistä" eli mahdollisesti myös Yhdysvaltain Eurooppaan suunnittelemasta ohjuspuolustusjärjestelmästä ja Georgian sodasta.

Tallinnan käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona Simmin maanpetturuudesta 12,5 vuodeksi vankilaan niin sanotussa sopimismenettelyssä. Sopiminen kävi päinsä, sillä viranomaiset halusivat saada vakoiluskandaalin nopeasti päätökseen ja valtionsalaisuudet turvatuiksi. Lisäksi Simm osoittautui hyväksi tietolähteeksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Simm antoi paljon tärkeää tietoa, jota on osaltaan annettu eteenpäin ulkomaisille tiedustelupalveluille, sanoi rikostutkintaa johtanut valtionsyyttäjä Lavly Lepp .

Simm tuomittiin maksamaan Viron valtiolle 1,3 miljoonan euron korvaukset. Simmin avunannosta epäilty vaimo Heete vapautui rikos-epäilystä.

Rahaa ja vaikutusvaltaa

Simm toimi puolustusministeriössä kuuden ministerin alaisuudessa, ja hän oli keskeisessä roolissa Viron liittyessä EU:hun ja Natoon 2004. Turvallisuusosaston johtajana hänellä oli pääsy Viron ja sen kumppanien arkaluontoisiin tietoihin vuosien ajan.

Aegin mukaan Simmin vakoilumotiivi oli sekä raha että henkilökohtainen tunnustus.

- Simm sai palveluksistaan rahaa, mutta hän koki myös olevansa osa jotain suurempaa prosessia, Aeg kuvasi.

Simmin on todettu saaneen venäläisiltä runsaat 83 000 euroa, mikä on häneltä takavarikoitu.

- En väitä, etteikö todellinen palkkio olisi ollut suurempi, mutta se on summa, josta me löysimme todisteet, Aeg sanoi.

Simmin omistamat useat kiinteistöt on tuomittu valtiolle. Vakoilujupakan tutkinnassa ilmeni myös, että Simm oli KGB:n luottomies jo 1980-luvulta lähtien. Mies saattoi päätyä KGB:n kiinnostuksen kohteeksi 1970-luvulla, jolloin hän opiskeli Neuvostoliiton sisäministeriön akatemiassa.

Myöhemmin Simm nousi itsenäistyneen Viron poliisiylijohtajaksi ja siirtyi sitten puolustusministeriöön.

Portugalilainen " Jesus "

Simm alkoi toimia venäläisten hyväksi suvella 1995. Toiminta jatkui syksyyn 2008 eli Simmin vangitsemiseen saakka. Hänen kontakteinaan oli kaksi SVR:n upseeria, Valeri Zentsov sekä Portugalin kansalaisuutta käyttänyt "Jesus", Sergei Jakovlev . Jakovlev on etsintäkuulutettu, ja hänestä on annettu kansainvälinen pidätysmääräys.

Simm tapasi venäläisupseereja keskimäärin 3-4 kertaa vuodessa eri maissa virka- ja lomamatkojensa yhteydessä. Tapaamisia oli ainakin 15:ssä Euroopan maassa, joista yksi saattoi olla Suomi. Kaposta asiaa ei haluta vahvistaa. Tiedossa kuitenkin on, että Simm solmi henkilökohtaisia ystävyyssuhteita myös suomalaisiin virkamiehiin.

- Olemme tiedottaneet ulkomaisille kumppaneillemme Simmin toiminnasta, Aeg sanoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tietoa tuli myös takaisinpäin, sillä Simm paljastui lopulta kiinteän kansainvälisen yhteistyön tuloksena.

TS/Viron suojelupoliisin kuva-arkisto<br />Herman Simmin kontaktit olivat Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n upseerit Valeri Zentsov (vas.) ja Portugalin kansalaisuutta käyttänyt Sergei Jakovlev.
TS/Viron suojelupoliisin kuva-arkisto
Herman Simmin kontaktit olivat Venäjän ulkomaantiedustelun SVR:n upseerit Valeri Zentsov (vas.) ja Portugalin kansalaisuutta käyttänyt Sergei Jakovlev.

Luitko jo nämä?