Talous

Satakuntaan tavoitellaan
aurinkopaneelituotantoa

TS/Jari Rantanen<br />Suvi Karirinteen johtamassa hankkeessa selvitellään, voidaanko Satakunnan energiamaakunta tuntea muutaman vuoden päästä myös aurinkosähkön ja aurinkopaneelien tuottajana.
TS/Jari Rantanen
Suvi Karirinteen johtamassa hankkeessa selvitellään, voidaanko Satakunnan energiamaakunta tuntea muutaman vuoden päästä myös aurinkosähkön ja aurinkopaneelien tuottajana.

JARI RANTANEN

Energiamaakuntana tunnettuun Satakuntaan yritetään saada aurinkopaneelituotantoa ja oma aurinkosähkölaitos tukemaan alan koulutusta ja yritysten testaustoimintaa. Tavoitteena on saada Satakuntaan muutaman vuoden kuluttua 150 000-200 000 aurinkopaneelia vuodessa valmistava tehdas, jonka tuotannosta noin viidesosa voisi jäädä kotimaahan ja loput vietäisiin Euroopan maihin.

Suunnitelman toteuttamismahdollisuuksia selvitellään aurinkosähköalan yritysten, Satakunnan ammattikorkeakoulun, maakunnallisen kehittäjäorganisaation Prizztech Oy:n ja Porin Seudun Kehittämiskeskus Oy:n yhteistyönä. SataPV-hankkeelle on annettu selvitysaikaa kesäkuun loppuun asti.

Projektipäällikkö, tekniikan tohtori Suvi Karirinne uskoo aurinkosähkön ja alan mahdollisuuksiin myös Suomessa. Ilmastomuutos, ympäristönäkökohdat ja omavarainen energiapolitiikka ovat saaneet maailmanlaajuiset aurinkopaneelimarkkinat jopa yli 40 prosentin vuotuiseen kasvuun, ja Saksassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa aurinkoenergian käytölle on asetettu kovia lisäystavoitteita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Satakuntalaisessa aurinkosähköhankkeessa ovat alan yrityksistä mukana Luvata Pori Oy, CimSolar Oy, Satmatic Oy ja Sermatech Oy. Luvata on jo pitkään kehittänyt alan osaamista ja ilmoittanut investoivansa virrankeräysnauhatuotantoonsa ja tavoittelevansa merkittävää osuutta toimialan markkinoista. CimSolar toimittaa valmistuksen automaatiojärjestelmiä, Satmatic sähkö- ja automaatiotekniikkaa ja Sermatech valmistus- ja kokoonpanosoluja. Aurinkopaneelin näkyvimpiä osia, piikiekkoja, ei toistaiseksi valmisteta Suomessa.

Karirinteen mukaan tavoitteena on löytää kannattavin tuotantoteknologia, jossa automaatioaste on korkea.

Pitkälle viedyn automaation lisäksi tuotannosta on saatava joustavaa ja pieniinkin sarjoihin kykenevää. Tuotannon käynnistäminen vaatii Karirinteen karkean arvion mukaan 10-20 miljoonan euron investointia.