Uutiset

Maavoimien viuhkapanostilaus tuo töitä Hangon Forcitille

HANNU MIETTUNEN

Puolustusvoimat tilaa jalkaväkimiinoja korvaavia viuhkapanoksia kotimaiselta räjähdysainevalmistaja Forcit Oy:ltä. Pääosa toimitettavista panoksista valmistetaan Forcitin Hangon-tehtaalla.

Toimitusjohtaja Ulf Sjöblom pitää tilausta merkittävänä Forcitin kannalta. Tilaus työllistää Forcitilla kymmenen henkilöä neljäksi vuodeksi ja alihankkijoilla kaksitoista henkilöä samaksi ajaksi.

- Tilaus sopii hyvin aikana, jolloin rakennus- ja kaivospuolella on meneillään hiljaisempi jakso, Sjöblom iloitsee.

Kauppasumma on 16,7 miljoonaa euroa. Puolustusvoimat ei paljasta, kuinka monta viuhkapanosta sillä saadaan.

- Sillä saadaan tarpeeseen nähden riittävä määrä, sanoo everstiluutnantti Esko Pukari maavoimien materiaalilaitoksen esikunnasta.

Toimitukset alkavat tänä vuonna ja jatkuvat vuoteen 2012. Koulutuskäyttöön viuhkapanokset tulevat ensi vuodesta alkaen.

Viuhkapanoksesta on tarkoitus tehdä joka taistelijan väline. Se eroaa miinasta siinä, että räjähdettä laukaisemassa on aina paikalla ihminen, joka myös näkee kohteen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jalkaväkimiinoista on päätetty useissa länsimaissa luopua, koska niiden holtiton käyttö on tuottanut runsaasti siviiliuhreja kehitysmaiden konflikteissa. Suomessa liittyminen miinat kieltävään Ottawan sopimukseen on jakanut voimakkaasti mielipiteitä. Lopulta Suomikin päätti silti luopua jalkaväkimiinoista vuoteen 2012 mennessä.

Tilanne mutkistui uudelleen, kun kansainvälisessä yhteisössä kasvoi paine myös miinojen erääksi korvaajaksi suunniteltujen rypäleaseiden kieltämiseksi. Suomi päättikin lopulta jättäytyä niitä koskevan Oslon sopimuksen ulkopuolelle.

Everstiluutnantti Pukari ei näe riskiä, että vastaavanlaisia vaateita alettaisiin esittää viuhkapanoksista.

- Tässä on otettu huomioon kaikki kansainvälisetkin näkökohdat, hän sanoo.

Viuhkapanokset helpottavat osaltaan myös puolustusvoimien varikoiden puutteelliseksi todettua räjähdysturvallisuutta, sillä niissä käytetty räjähdysaine on epäherkkää.

Hankinta kilpailutettiin kansainvälisenä tarjouskilpailuna Euroopan puolustusviraston käytännesääntöjen mukaisesti. Päätöksentekoperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus.