Talous

Aninkaisten Kiinteistövälitys
kasvattaa välittäjäkaartiaan

TS/Lennart Holmberg<br />Aninkaisten Kiinteistövälityksen Jethro Rostedt (vas.) seurasi tiistaina vierestä, kun Eetu Suvanto katsasti Turussa sijaitsevaa kaksiota jo toistamiseen.
TS/Lennart Holmberg
Aninkaisten Kiinteistövälityksen Jethro Rostedt (vas.) seurasi tiistaina vierestä, kun Eetu Suvanto katsasti Turussa sijaitsevaa kaksiota jo toistamiseen.

JENNI KIMPIMÄKI

Turun vanhin yksityinen kiinteistönvälitystoimisto Aninkaisten Kiinteistövälitys lisää välittäjiensä määrää kolmanneksella. Tällä hetkellä 13 välittäjää työllistävä toimisto palkkaa kuusi uutta työntekijää. Uusi toimipiste avautuu Martinkadulla parin viikon päästä.

Asuntojen myynti takkuaa ja osa kiinteistönvälittäjistä on pulassa, mutta Aninkaisten Kiinteistönvälitys haluaa kulkea vastavirtaan.

- On selvää, että myyntiajat ovat hidastuneet. Koemme silti, että ratkaisuja pitää tehdä nyt eikä jättää päätöksiä tulevaisuuteen. Asuntoja on paljon välitettävänä, ja nyt tarvitaan uutta ja innovatiivista toimintaa, kiinteistönvälittäjä Jethro Rostedt uskoo.

Nettipalvelusta lisäpotkua

Perinteisen asuntokaupan rinnalle Aninkaisten Kiinteistövälitys virittelee uutta toimintaa, jolla liiketoimintaan haetaan potkua.

Toimisto on uusien välittäjien lisäksi palkannut kaksi henkilöä uutta internetpalvelua hoitamaan. Tällä viikolla aukeaa Aninkainen Plus -niminen palvelu, jossa yhteen on koottu esimerkiksi paikallisia remonttiliikkeitä, sähköalan toimijoita ja sisustuspuolen yrityksiä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Maailma on muuttunut pelkästä asuntojen ostamisesta ja myymisestä, ja etenkin sisustaminen kiinnostaa ostajia. Jälkimarkkinointia on kiinteistövälitysalalla hoidettu tähän asti nollaprosenttisesti, Rostedt arvioi.

Hänen mukaansa nettipalveluun on tulossa noin 30 yhteistyöyritystä. Niiden palveluita tarjotaan toimiston asunnonostajille, jotka ovat kiinnostuneet esimerkiksi remontoinnista.

- Pyrimme helpottamaan päätöstä ostaa vähän huonokuntoisempikin asunto. Hinnat neuvotellaan valmiiksi, avainasiakaspäällikkö Toni Vikama kertoo.

Aninkaisten Kiinteistövälitys hyötyy kuviosta myymällä yrityksille tilaa nettipalveluun ja kansioon, jota jaetaan asunnonostajille.

Pienten helppo karsia kuluja

Suomen suurimman ketjun Realia Groupin toimitusjohtaja Risto Kyhälä arvioi vastikään, että etenkin pienet, yksityiset toimistot voivat olla tukalassa tilanteessa, kun alalla kuohuu. Yksityiset ovat eri mieltä.

Ensi vuoden alussa Varsinais-Suomen Kiinteistönvälittäjien puheenjohtajana ja Suomen Kiinteistönvälittäjäliiton kakkospuheenjohtajana aloittava Pertti Heikkilä ei usko, että yksityisiä, pieniä toimistoja ajautuu suurissa määrin isoihin ketjuihin tai konkurssiaallon kouriin.

Varsinais-Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n puheenjohtajana tällä hetkellä toimiva Tuula Lindström samoilla linjoilla.

- Pieni yrittäjä voi nopealla aikataululla sopeutua tilanteeseen esimerkiksi muuttamalla kulurakennettaan, kun isojen toiminta on jähmeämpää. Nythän on nähty, miten esimerkiksi Igglolle kävi, hän pohtii.

Igglo ilmoitti syksyllä lopettavansa toiminnan. Konkursseja ja yt-neuvottelujakin alalla on jo nähty. Realia Group kertoi viime viikolla aloittavansa yt-neuvottelut osissa Huoneistokeskusta ja SKV:tä. Huoneistokeskuksen osalta neuvottelut koskevat myös Turkua.

Kiinteistömaailma-ketjuun kuuluva Turun Asuntopalvelu Oy puolestaan hakeutui vastikään konkurssiin, mutta ketju löysi toiminnalle heti jatkajan.

Hintakäsitykset poikkeavat

Turun Kiinteistövalinnan toimitusjohtajana toimiva Pertti Heikkilä arvioi, että asuntokaupan pahin pullonkaula on nyt ostajien ja myyjien eri käsitys sopivasta hintatasosta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Se hidastaa kauppaa. Myyjät pitävät kiinni tietystä hintatasosta ja ostajat luulevat, että hinnat laskevat. Hinnat eivät välttämättä tule alas niin paljon kuin on odotettu, hän arvelee.

- Uskon, että helmikuussa pullonkaula kuitenkin katkeaa.

Tuula Lindströmin edustamassa Kaupunki- ja Maakiinteistö Oy:ssä käänne parempaan on jo lokakuun jälkeen tapahtunut.

- Lokakuu oli todella hiljainen, mutta tilanne ei ole niin paha kuin ajatellaan. Marraskuussa kauppaa on tehty saman verran kuin vuosi sitten, Lindström sanoo.