Uutiset

Kerttulin oppilaat tekivät animaation maahanmuutosta

TS/Veikko Wahlroos<br />Ilmari (vas.) ja Elias Kerttulin koulusta esittelivät animaatioon käytettyjä eläinhahmoja torstaina.
TS/Veikko Wahlroos
Ilmari (vas.) ja Elias Kerttulin koulusta esittelivät animaatioon käytettyjä eläinhahmoja torstaina.

HEIKKI KAUHANEN

Kerttulin koulussa Turussa toteutettiin kuluvan syksyn aikana oppilaskerhon muodossa hanke, jossa perusopetuksen neljäsluokkalaiset ja muualta Suomeen muuttaneiden oppilaiden valmistavan opetuksen ryhmä teki yhteistyönä oman animaatioelokuvan.

- Animaatio oli toiminnan väline, mutta varsinainen tavoite oli saada heidät tutustumaan aidosti toisiinsa. Hiljattain muualta muuttaneet oppivat suomea ja suomalaiset oppivat heidän kulttuuristaan, hankkeen toisena vetäjänä toimiva luokanopettaja Sanna Lipponen kertoo.

Kerttulin koulun MASU, eli Maahanmuuttajana Suomessa, on oppilaiden yhdessä kehittämä fiktiivinen tarina maahanmuuttaja-apinan matkasta Suomeen. Opetushallitus esittelee sen tänään Helsingissä. Animaatio on nähtävissä Kerttulin koulun kotisivulla joulukuun alusta alkaen.

Syksyn aikana toimittiin ryhmässä, jossa oli suomalaisten lisäksi edustettuna neljä eri kansallisuutta. Oppilaita oli Somaliasta, Ruandasta, Puolasta ja Venäjältä. Yhteisen toiminnan kautta oppilailla on ollut mahdollisuus ystävystyä ja oppia ymmärtämään eri lähtökohdista tulevia lapsia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Vaikka suomalaislapset kysyivätkin ennakkoon muista kulttuureista tulleista lapsista, en halunnut kertoa paljon. On aina parempi, että lapset tutustuvat toisiinsa ilman ennakkokäsityksiä ja se on toiminut tässä kerhossa hyvin. Jotta kaikki ymmärtäisivät täysin toisiaan, käytimme apuna myös tulkkeja, Lipponen kertoo.

- Yllättävää tässä on ollut se, että lapset ovat olleet itse hyvin omatoimisia ja aktiivisia, vaikka kerhoa on pidetty perjantai-iltapäivisin, Lipponen toteaa ilahtuneena.

Neljäsluokkalaiset Roope Kuisma ja Meri Vuorinen löysivät oppilaskerhosta paljon hyvää.

- Täältä olen saanut uusia kavereita ja animaation tekeminen yhdessä oli hauskaa, Roope kertoo.

- Mä tykkäsin askarrella niitä animaatiohahmoja, Meri sanoo.

Maailmankansalainen ja media-hanke on osa opetusministeriön kansainvälisyyskasvatus 2010 -ohjelmaa. Siinä on mukana 14 koulua.