Uutiset

Kuntoutusosasto
vie avun kotiin asti

TS/Päivi Palm<br />Halikon sairaalan kuntoutusosastolla pohditaan parhaillaan, millainen on "työkalupakki", kun hoitajat jalkautuvat potilaiden kotiin. Lähihoitaja Arja Toivonen (vas.), laitoshuoltaja Kirsi Viitasaari, mielenterveyshoitaja Marjo Eskola ja osastonhoitaja Mia Blomqvist ovat saaneet valmiiksi pitkän tarvikelistan.
TS/Päivi Palm
Halikon sairaalan kuntoutusosastolla pohditaan parhaillaan, millainen on "työkalupakki", kun hoitajat jalkautuvat potilaiden kotiin. Lähihoitaja Arja Toivonen (vas.), laitoshuoltaja Kirsi Viitasaari, mielenterveyshoitaja Marjo Eskola ja osastonhoitaja Mia Blomqvist ovat saaneet valmiiksi pitkän tarvikelistan.

Turun Sanomat, Halikko

Osastonhoitaja Mia Blomqvist jättää jo jäähyväisiä Halikon sairaalan kuntoutusosastolle. Osaston kymmenen potilaspaikkaa katoavat vuoden alussa, tilat jäävät henkilökunnan "tukikohdaksi" ja lähellä asuvien potilaiden poikkeamispaikaksi.

Edessä on iso muutos. Aiemmin ihmiset tulivat sairaalaan hakemaan apua ja hoitoa, nyt sairaalan henkilökunta jalkautuu tuomaan heille hoidon kotiin. Käyntikohteita on Salon ja Loimaan seuduilla ja Kaarinassa.

Sairaalassa on käytössä saattamis-periaate. Kuntoutusosaston henkilökunta on mukana potilaan kotiutuessa ja huolehtii, että arki lähtee sujumaan. Jos eteen tulee uusi sairaalajakso, oma tuttu hoitaja on mukana prosessissa.

Nyt avohoidossa olevat potilaat ovat päässeet ajoittain viikon kuntoutusjaksoille sairaalaan. Tämä mahdollisuus poistuu ensi vuoden alussa.

Osa Halikon sairaalan toiminnoista, esimerkiksi yksi vanhusten osasto siirtyy vuodenvaihteessa Salon kaupungin vastuulle. Lisäksi kaupunki vastaa myös perusterveydenhoidon piiriin kuuluvasta kuntoutuksesta sekä päivä- ja työtoiminnasta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Salossa alkaa mittava koulutus

Halikon sosiaalijohtaja Tarja Miikkulainen vastaa uudessa Salossa psykososiaalisista palveluista. Hän sanoo, että mielenterveystyön lisääntyminen tuo mittavat koko henkilökuntaa koskevat koulutushaasteet.

- Lisäksi tarvitaan kolme depressiohoitajaa, jotka ottavat jo terveyskeskuksessa vastaan masentuneet, ahdistuneet potilaat. Yhdessä sitten katsotaan, miten edetään. Tavoitteena on päästä puuttumaan asioihin mahdollisimman varhain.

Miikkulaisen joukkoihin siirtyy myös väkeä Halikon sairaalan kuntoutusosastolta. Heidän tehtävänään on siirtää perusterveydenhuoltoon omaa psykiatrista osaamistaan.

- Myös me pyrimme viemään hoidon mahdollisimman lähelle potilasta. Se tarkoittaa, että esimerkiksi terveyskeskuksessa ja kotipalvelussa pitää olla mielenterveysalan osaamista.