Uutiset

Marttilan ensimmäinen
päiväkoti nousee velkarahalla

LILLI JOKELA

Marttila rakentaa ensi vuonna velkarahalla ja tekee miinustuloksen veroprosentin korotuksesta huolimatta. Kunnanjohtaja Juhani Tynjälää tilanne ei huolestuta, koska Marttilan velkataakka on pieni ja edellisiltä vuosilta on ylijäämäkertymiä.

- Marttila pärjää näillä luvuilla vuosia eteenpäin, tyynnyttelee Tynjälä.

Marttilan ensi vuoden merkittävin investointi on hartaasti odotettu kunnan ensimmäinen päiväkoti, johon rakennetaan tilat myös hammashoitolalle. Kisatielle urheilukentän kupeeseen nouseva 42-paikkainen päiväkoti kokoaa yhteen ryhmäperhepäivähoidon lapset.

Ensi syksynä valmistuva uudisrakennus haukkaa 1,2 miljoonaa euroa investointibudjetista, joka on kokonaisuudessaan 1,85 miljoonaa euroa. Päiväkodin lisäksi rahaa uppoaa lähinnä kunnallistekniikan eli vesijohtojen, viemäreiden, katujen ja valaistuksen rakentamiseen.

Rakentaminen toteutetaan lainarahalla, sillä Marttila varautuu nostamaan puolitoista miljoonaa euroa velkaa.

Kunnalla on ennestään lainaa varsin vähän eli noin 360 euroa asukasta kohden. Valtakunnallinen keskiarvo on 1 600 euroa per asukas.

Jos Marttilan rahat eivät riitä investointeihin, ei niillä oikein pyöritetä perusarkeakaan. Kunnan tulojen ja menojen erotus eli vuosikate yltää nipin napin plussalle, kun veroprosenttia korotettiin 18,5 prosentista 19 prosenttiin.

Mutta kun huomioon otetaan arvonalennukset eli poistot, painuu tilikauden tulos lähes 400 000 euroa miinukselle. Seuraavina vuosina luvut uhkaavat vain rumentua.

Tynjälä kuitenkin suhtautuu tulevaisuuteen valoisasti.

- Asukasluku on hienoisessa nousussa, talouden pohja on hyvä ja investointitarpeet kohtuulliset, Tynjälä luettelee.