Uutiset

Jätevesiä aletaan tänään johtaa Kakolan uuteen puhdistamoon

HANNU MIETTUNEN

Turun seudun jätevesiä aletaan ennakkosuunnitelmien mukaan tänään keskiviikkona johtaa Kakolan uuteen jätevedenpuhdistamoon. Käyttöön otetaan ensi vaiheessa kaksi laitoksen neljästä allaslinjasta. Niihin johdetaan ensin Turun itäpuolisen osan vesiä.

Laitoksen toiminta perustuu biologiseen puhdistusprosessiin, jossa tarvittava bakteerikanta on saatu valmiina Turun vanhalta jätevedenpuhdistamolta. Biologinen pesämuna on jo tuotu Iso-Heikkilästä Kakolaan kuljettamalla tankkiautoilla 10 000 kuutiota vanhaa jätevesilietettä.

Puhdistamolla liete on sekoitettu puhtaaseen veteen, ja altaissa lilluu nyt 15 metrin syvyinen seos nälkäisiä mikrobeja.

Kun pumput tänään käynnistetään, ravinnoksi alkaa virrata itäturkulaisten jätevesiä. Hajottajabakteerit syövät kuonaa kunnes kuolevat, ja kuolleesta solukos-

ta muodostuu uutta jätevesilietettä.

Puhdistamoyhtiön toimitusjohtajan Timo Anttilan mukaan puhdistusprosessi käynnistyy pikku hiljaa lähiviikkojen aikana. Samalla saadaan selville, haiseeko laitos.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hajuhaittoja tulee lähinnä silloin, jos seos saa liian vähän happea. Ainakin toistaiseksi kaikki on mennyt Anttilan mukaan hyvin.

Vielä kesällä hän arveli, että jonkinlaisia hajuhaittoja koetaan käynnistysvaiheen aikana joka tapauksessa.

- Ihmisille täytyy olla rehellinen. Jos ajatellaan vaikka puunjalostusteollisuutta, esimerkiksi Raumalle piti tulla täysin hajuton laitos, ja se haisi alkuvaiheessa aivan kamalalta, Anttila muistuttaa.

Nyt mies on kuitenkin jo optimistisempi, ja uskoo, että hajuilta saatetaan välttyä kokonaan.

- Onhan tämä paljon parempi laitos kuin vanha, Anttila muistuttaa.

Toiminta on automatisoitu, joten inhimillisten virheiden mahdollisuus on minimoitu. Prosessia valvoo pysyvästi seitsemän työntekijää.

Hajutilannetta valvomaan perustettu raati eli hajupaneeli on toiminut jo kuukauden päivät. Jäsenet ovat nuuhkineet lähiseutujen ilmaa verratakseen lähtötilannetta laitoksen toiminnan aikaiseen.

Jos hajuhaittoja todetaan, puhdistamoyhtiö on jo varautunut hankimaan poistoilmapiippuunsa hajunpoistolaitteiston. Hintavaa investointia ei haluttu kuitenkaan tehdä vain varan vuoksi.

Laitoksen käydessä täydellä teholla se tulee käsittelemään noin 280 000 asukkaan jätevedet.