Uutiset

Perussuomalaisuus kelpaa vasemmistolle Raisiossa

TS/Riitta Salmi<br />Raision kaupunginvaltuutetut Veli Jalonen (vas.), Aarre Lehtonen ja Hannele Lehto-Laurila vakuuttavat neljän puolueen yhteistyösopimuksen pohjaavan samansuuntaisiin yhteiskunnallisiin näkemyksiin.
TS/Riitta Salmi
Raision kaupunginvaltuutetut Veli Jalonen (vas.), Aarre Lehtonen ja Hannele Lehto-Laurila vakuuttavat neljän puolueen yhteistyösopimuksen pohjaavan samansuuntaisiin yhteiskunnallisiin näkemyksiin.

MATTI ARVAJA

Neljän puolueen vaaliliiton Raisiossa perustaneet ryhmät kiistävät ulkopuolelle jääneiden puolueiden väitteet vaalituloksen mitätöinnistä tai pikkuryhmien huiputtamisesta.

- Neljän ryhmällä on enemmistö ja sillä toimitaan. Ryhmä syntyi kuin itsestään, kun yhteiskunnalliset näkemykset olivat samansuuntaisia, sanoo vaaliliittosopimuksen arkkitehteihin kuuluva Sdp:n valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Veli Jalonen .

Demarit, Vasemmistoliitto, perussuomalaiset ja vihreät sopivat runsas viikko sitten koko vaalikauden kattavasta yhteistyöstä, jossa on mukana 23 valtuutettua 43:sta.

Perussuomalaiset ja vihreät olivat Raision vaalivoittajia. Kumpikin sai valtuustoon yhden edustajan. Demarien paikkamäärä pysyi entisellään. Vasemmistoliitto kärsi yhden paikan tappion.

Yhteistyökuvion ulkopuolelle jätetty kokoomus voitti Raisiossa kolme uutta valtuustopaikkaa samalla kun vasemmistopuolueet jäivät valtuustossa vähemmistöksi.

Jalonen ja Vasemmistoliiton valtuutettu ja puolueen kunnallisjärjestön toiminnanohjaaja Aarre Lehtonen muistuttavat, että vihreistä otettiin yhteyttä sosiaalidemokraatteihin sopimuksen aikaansaamiseksi. Lehtonen puolestaan tunsi vanhastaan perussuomalaisista valituksi tulleen Teuvo Heleniuksen ja ehdotti hänelle yhteistyötä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Lehtonen kertoo olleensa itse aktiivinen sosiaalidemokraattien suuntaan.

- Soitin heti maanantaina Marjaana Koskiselle . Molemmat totesimme, että voisi olla hyvä aika tehdä yhteistyötä, Lehtonen muistelee vaalien jälkeistä päivää.

Kokoomusyhteistyö aiheutti nurinaa

Sekä Jalonen että sosiaalidemokraatteja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana edustava Hannele Lehto-Laurila vakuuttavat, ettei kokoomuksen kanssa tehdyssä yhteistyössäkään ole ollut valittamista. Silti veri veti vasemmistoyhteistyöhön.

- Olemme tehneet myös Vasemmistoliiton kanssa pitkään yhteistyötä ja arvopohjamme ovat lähellä toisiaan, Lehto-Laurila toteaa.

Jalosen mukaan puolueen rivijäsenien taholta on kuulunut arvostelua kokoomusyhteistyöstä. Monien mielestä kokoomuksen kanssa toimiminen ei ole puolueen ideologian mukaista.

Neljän puolueen sopimus ei ole pelkkä tekninen vaaliliitto, vaan ryhmät ovat sopineet myös yhteisistä tavoitteista. Sopijapuolet haluavat suhteuttaa esimerkiksi verotulot niin, että kaupungin palvelut pystytään pitämään hyvällä tasolla. Peruspalvelut nelikko hoitaisi pääosin kaupungin omana työnä. Uusia talonrakennuskohteita puolueet haluavat käynnistää vain siinä tapauksessa, ettei palveluja voida tuottaa rakennuskantaa lisäämättä.

Raision kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi sosiaalidemokraatit esittävät Lehto-Laurilaa. Puolueen muut hallitusehdokkaat ovat Veijo Mikola , Raimo Sulonen ja Maarit Salminen .