Uutiset

Liikennelaitoksen yhtiöittäminen etenee

TS/Marttiina Sairanen<br />Turun liikennelaitos huolehtii nykyisin 16 prosentista Turun joukkoliikenteestä.
TS/Marttiina Sairanen
Turun liikennelaitos huolehtii nykyisin 16 prosentista Turun joukkoliikenteestä.

OSSI RAJALA

Turun liikennelaitos muuttuu osakeyhtiöksi, jos vielä kaupunginvaltuusto niin päättää. Poliittisessa solmussa ollut liikennelaitoksen yhtiöittäminen selkeni maanantaina, kun kaupunginhallitus hyväksyi osakeyhtiöksi perustamisen. Muutoksen pitäisi tapahtua ensi vuoden alussa.

Turun hallituksen päätösesitys syntyi tiukkojen äänestysten jälkeen. Sdp ja Vasemmistoliitto yrittivät ensin demareiden aloitteesta tehdä päätökseen lisäyksen, jonka mukaan yhtiötä ei myytäisi kahdeksaan vuoteen, eikä yhtiö osallistuisi tänä aikana linjojen tarjouskilpailuihin.

Demareiden lisäysesityksen kaaduttua Vasemmistoliitto esitti, ettei osakeyhtiötä perustettaisi lainkaan vaan liikennelaitoksesta tulisi tehdä uuden kuntalain vaatima kunnallinen liikelaitos.

Vasemmiston ehdotukset kaatuivat kummallakin kerralla äänin 6-5, sillä kokoomuksen, vihreiden ja Rkp:n edustajat olivat yhtiöittämisen kannalla.

Yhtiöittämisen seurauksena mahdollisesti perustettava Turun kaupunkiliikenne Oy pysyisi täysin Turun omistuksessa, mutta se voitaisiin myöhemmin myydä, jos kaupunki niin haluaa. Esimerkiksi kokoomus on jo nyt väläyttänyt liikennelaitoksen myymistä. Konsulttien tekemän selvityksen mukaan pelkkä yhtiöittäminen ei säästä kaupungin rahoja merkittävästi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhtiöittämisestä tulisi kuitenkin sen verran säästöä, että liikennelaitoksen bussit eli nykyiset "keltaiset vaarat" voitaisiin vaihtaa uudempiin autoihin. Konsulttiselvitys lupailee osakeyhtiö-mallin pienentävän kustannuksia vuodessa noin 260 000 eurolla.

Turun kaupunkiliikenne Oy:n osallistumisesta linjojen tarjouskilpailuihin ei ole vielä päätetty. Yhtiöstä on kaavailtu Turun taustaturvaa, joka takaa kohtuuhintaisen joukkoliikenteen, jos muiden liikenneyhtiöiden tarjoushinnat nousevat liian korkeiksi.

Turun liikennelaitos huolehtii nykyisin 16 prosentista Turun joukkoliikenteestä. Laitoksella on 33 linja-autoa. Henkilöstö siirtyisi osakeyhtiön palvelukseen vanhoina työntekijöinä.